Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Dagnje na buzaru

RECEPT Dagnje na buzaru

U Belgiji ih jedu s prženim krumpirićima

Dagnje su jedne od najrasprostranjenijih i najpoznatijih školjaka, i kod nas u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Nisu skupe i jako se kratko kuhaju, pa čine idealan brzinski, a s druge strane gurmanski obrok. Najslasnije su kad su pripremljene na najjednostavniji način - na buzaru, jer kombinacija vina, češnjaka, svježeg peršina i ovih školjaka osvaja i najzahtjevnija nepca.

Jedno su od omiljenih jela Belgijcima te ih jedu čak s prženim krumpirićima. Kamo god da krenete, u Belgiji ćete naletjeti na dagnje (skoro pa na buzaru). Kad ste već u belgijskom raspoloženju, uz dagnje popijte i jedno tamno pivo koje se izvrsno slaže sa školjkama, piše Punkufer.

Sastojci:

- 1,5 kg dagnji

- 4-5 žlica maslinova ulja

- 250 ml bijelog vina

- nekoliko grančica svježeg peršina

- 4-5 režnjeva češnjaka

- 2 prstohvata papra

- 1 limun.

Priprema:

Očistite dagnje: tupom stranom noža ostružite dlakavu 'bradu' sa spoja školjke, kao i priljepke s vanjske strane pa svaku školjku dobro isperite u hladnoj vodi. Sve napukle školjke bacite.

Zagrijte dublju tavu ili posudu, dodajte maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak i sjeckani peršin, malo papra pa kratko propirjajte. Potom dodajte dagnje i na kolutove narezan limun.

Kad se školjke otvore, dodajte vino i kratko još prokuhajte.

Po želji na samom kraju kuhanje dodajte i malo krušnih mrvica i odmah poslužite. I ne zaboravite narezati dosta kruha!

Vaša reakcija na temu