Dagnje su jedne od najrasprostranjenijih i najpoznatijih školjaka, i kod nas u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Nisu skupe i jako se kratko kuhaju, pa čine idealan brzinski, a s druge strane gurmanski obrok. Najslasnije su kad su pripremljene na najjednostavniji način - na buzaru, jer kombinacija vina, češnjaka, svježeg peršina i ovih školjaka osvaja i najzahtjevnija nepca.
Jedno su od omiljenih jela Belgijcima te ih jedu čak s prženim krumpirićima. Kamo god da krenete, u Belgiji ćete naletjeti na dagnje (skoro pa na buzaru). Kad ste već u belgijskom raspoloženju, uz dagnje popijte i jedno tamno pivo koje se izvrsno slaže sa školjkama, piše Punkufer.
Sastojci:
- 1,5 kg dagnji
- 4-5 žlica maslinova ulja
- 250 ml bijelog vina
- nekoliko grančica svježeg peršina
- 4-5 režnjeva češnjaka
- 2 prstohvata papra
- 1 limun.
Priprema:
Očistite dagnje: tupom stranom noža ostružite dlakavu 'bradu' sa spoja školjke, kao i priljepke s vanjske strane pa svaku školjku dobro isperite u hladnoj vodi. Sve napukle školjke bacite.
Zagrijte dublju tavu ili posudu, dodajte maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak i sjeckani peršin, malo papra pa kratko propirjajte. Potom dodajte dagnje i na kolutove narezan limun.
Kad se školjke otvore, dodajte vino i kratko još prokuhajte.
Po želji na samom kraju kuhanje dodajte i malo krušnih mrvica i odmah poslužite. I ne zaboravite narezati dosta kruha!