Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Domaća marmelada od šipka

RECEPT Domaća marmelada od šipka

Jesenska delicija prepuna okusa i zdravlja

Šipak, poznat i kao plod divlje ruže, pravo je jesensko blago. Bogat je vitaminom C, antioksidansima i prirodnim pektinom, što ga čini savršenim sastojkom za pripremu mirisne domaće marmelade. Iako njezina priprema zahtijeva malo strpljenja, rezultat je savršeno slatko-kiselkasta poslastica koja vraća u djetinjstvo – idealna za mazanje na kruh, palačinke ili kao dodatak kolačima.

Sastojci:

- 2 kg zrelih plodova šipka

- 1,2 l vode

- 700 g šećera (možete prilagoditi po ukusu)

- 1 vanilin šećer (po želji)

- Sok jednog limuna

Priprema:

1. Čišćenje i kuhanje šipka

Šipak prvo dobro operite i odstranite peteljke i ostatke cvjetova. Narežite plodove na pola i stavite ih u veliki lonac. Prelijte ih vodom tek toliko da budu prekriveni (oko 1,2 l) i kuhajte 45–60 minuta na laganoj vatri, dok ne omekšaju i počnu se raspadati.

2. Pasiranje

Kuhani šipak ostavite da se malo ohladi, a zatim ga propasirajte kroz gusto sito ili, još bolje, kroz pasirku. Ovo je najduži korak, ali upravo on daje marmeladi nježnu, baršunastu teksturu. Dobivenu gustu kašu vratite u lonac.

3. Dodavanje šećera i kuhanje marmelade

U pasirani šipak dodajte šećer i vanilin šećer (ako ga koristite). Kuhajte uz stalno miješanje na umjerenoj vatri dok se marmelada ne zgusne – otprilike 30 do 40 minuta. Pred kraj dodajte sok od limuna, koji će pojačati svježinu i pomoći u očuvanju boje.

4. Provjera gustoće

Za provjeru, stavite malu količinu marmelade na tanjurić i pustite da se ohladi. Ako se ne razlijeva i površina se lagano nabori kad prođete prstom – gotova je!

5. Punjenje staklenki

Vruću marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke, odmah zatvorite i okrenite ih naopako 10 minuta kako bi se stvorio vakuum. Kad se ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.

Savjet više:

Ako volite rustikalniju verziju, možete dio šipka ostaviti nepropasiran – dobit ćete marmeladu s komadićima koja ima izraženiji, 'domaći' karakter.

U čemu uživati s marmeladom od šipka

Ova marmelada savršeno se slaže s toplim tostom, maslacem ili svježim sirom, ali i kao punjenje za prhke kolače, linzere ili kiflice. Uz šalicu čaja, njezin miris i okus vratit će vas u najljepše jesenske dane.

Vaša reakcija na temu