Uz ukusan burger odlično idu i pečeni krumpir i fini umaci, piše Recepttura.
Sastojci
ulje za prženje
2 brioche peciva
320 g mljevene junetine
1 žlica otopljenog maslaca
4 šnite dimljene slanine
2 listića sira gauda
4 žlice majoneze
4 žlice kečapa
1 žlica kiselog vrhnja
2 lista zelene salate
1 paradajz
1 crveni luk
sol
papar
Upute
Prvo treba pripremiti sve namirnice.
Meso podijeliti na dva jednaka dijela (može se i izvagati).
Rukama oblikovati pljeskavicu tako da meso ostane rahlo, a ne zbijeno.
Neka svaka pljeskavica bude debljine oko 2 centimetra.
Pljeskavice s obje vanjske strane dobro posoliti i popapriti te ostaviti da odmore dok se rade dodaci za burger.
U posudu od kiselog vrhnja ubaciti majonezu i kečap i sve dobro izmiješati te staviti sa strane.
Listove zelene salate oprati i obrisati.
Paradajz oprati, obrisati te narezati na kolutove debljine oko 5 milimetara.
Crveni luk oguliti, te također narezati na krugove iste debljine kao i paradajz.
Na vatru staviti grill tavu i dobro je zagrijati.
Kad je tava zagrijana, doliti malo ulja.
Smanjiti vatru na srednje jaku.
Staviti peći obje pljeskavice, te pored njih slaninu.
Slaninu peći oko minute sa obje strane te maknuti na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Kad se makne slanina, na grill tavu staviti narezani luk.
Pljeskavice s jedne strane peći 4 minute za srednje pečeni burger.
Oprezno hvataljkama okrenuti pljeskavice, te ih premazati otopljenim maslacem.
Zatim na svaku staviti po jedan list sira gauda te ih poklopiti manjom zdjelom ili poklopcem da se sir dobro sjedini s mesom.
Dok se peče druga strana mesa, okrenuti luk, te kad je gotov i njega izvaditi.
I drugu stranu pljeskavice peći 4 minute.
Narezati brioše, te kad se luk i pljeskavice ispeku, kratko ih popržiti na grill tavi.
I donji i gornji dio narezanog peciva namazati umakom, te na donji staviti list salate.
Na salatu posložiti pljeskavice, a na njih na svaki po dvije šnite prepečene slanine.
Preko slanine staviti nekoliko kriški narezanog paradajza, a preko njega oprezno posložiti prepečeni crveni luk.
Sve poklopiti gornjim dijelom peciva te uživati u svakom zalogaju.