Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Domaći sladoled od šljiva

RECEPT Domaći sladoled od šljiva

Brzo, slatko osvježenje

Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a okusom je fantastičan. Miss Gastro donosi recept za ledenu slasticu od šljiva i njome slavimo Svjetski dan sladoleda, najslađi praznik koji se slavi treće nedjelje u srpnju.

Ako želiš malo manje slatku verziju možeš umjesto 300 ml vrhnja za šlag koristiti 150 ml vrhnja za šlag i 150 ml grčkog jogurta.

Kekse biraj prema ukusu - mogu biti petit beurre, čajni kolutići, plazma, Oreo... Koji god su ti najdraži, ili ih baš imaš kod kuće,

Sastojci

šljive 450 g

šećer kristal 250 g

bjelanjak 2 kom

vrhnje za šlag 300 ml

keksi 300 g

voda 100 ml

voda 2 žlica

Postupak

Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obloži papirom za pečenje.

Šljive očisti od koštica, potom ih u posudi pomiješaj sa 2 žlice vode i 100 g šećera.

Stavi na laganu vatru i kuhaj 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.

Pusti da se šljive malo ohlade, a zatim ih smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom.

Šljive procijedi kroz cjedilo da ukloniš komadiće kože. Ostavi da se hladi.

Ostalih 150 g šećera pomiješaj sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhaj oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne rastopi.

Bjelanjke miksaj dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipaj sirup od šećera i vode.

U drugoj posudi smiksaj šlag, a zatim lagano umiješaj šljive, bjelanjke i natrgaj kekse. Ovaj put sam koristila zobene kekse. Prebaci u pripremljeni pleh i stavi na hlađenje. Izvadi iz zamrzivača 5-10 minuta prije posluživanja.

Vaša reakcija na temu