Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Ekspresna peciva za doručak

RECEPT Ekspresna peciva za doručak

Dobar tek

Fini recepti donose upute za jednostavna mekana peciva za izvrstan doručak.

Sastojci:

glatko brašno, 850 g

šećer, 1 žlica

maslinovo ulje, 2 žlice

svježi kvasac, 15 g

voda, 450 ml

sol, 2 žličice

jaje, 1

voda, 1 žlica

Upute:

Zagrijte vodu. Pomiješajte vodu sa šećerom i uljem te ostavite sa strane.

U posudi za miješanje mikserom koji ima metlice za tijesto izmiksajte brašno i kvasac.

Ulijte u to vruću vodu koju ste ostavili sa strane i nastavite miksati laganom brzinom. Pospite solju i nastavite miksati na srednje jakoj brzini 6 minuta.

Kad tijesto nije ni presuho, ni prevlažno, oblikujte ga u kuglu te stavite u nauljenu posudu. Pokrijte ga i ostavite da odstoji 30 minuta ili dok se ne udvostruči.

Oblikujte tijesto u 24 jednake kugle i probušite rupu u sredini. Neka odstoje 10 minuta.

Zakuhajte 8 šalica vode i dodajte 1 žličicu soli. Pripremite 2 tepsije tako što ćete im na dno staviti papir za pečenje.

Zagrijte pećnicu na 220°C. U međuvremenu stavite peciva u kipuću vodu i kuhajte pola minuta sa svake strane te potom ocijedite.

Umutite jaje s 1 žlicom vode te s time premažite peciva. Možete ih i posipati sjemenkama ili preljevima po želji. Pecite ih 20 - 25 minuta.

Vaša reakcija na temu