Jota. Jelo je to koje mnoge vraća u djetinjstvo, ali i podsjeća na zimu. Upravo ove niske temperature mogu biti povodom da je pripremite prema receptu kojeg donosi Glas Istre.
Glavni su sastojci jote grah, kiseli kupus, krumpir, panceta, sušena rebra.
Sastojci:
1 malo veća kapula
2 zrna češnjaka
suho meso
žlica svinjske masti
žlica glatkog brašna
čajna žličica crvene paprike
1 lovorov list
2 krumpira
1,5 l goveđeg temeljca
Priprema:
Kupus kuhati u vodi (toliko da prekrije) oko pola sata. Posebno skuhati fažol. na svinjskoj masti prodinstati nasjeckanu kapulu, dodati nasjeckani češnjak i žlicu glatkog brašna. Zaliti goveđim temeljcem i dodati procijeđeni kupus, suho meso, i začine. Kuhati 45 minuta pa dodati krumpir narezan na kockice i gotovo kuhan fažol. Sve zajedno kuhati još 15-ak minuta.