Misterija i panika je zahvatila Ameriku kada je popularni fast food lanac Popeyes ukinuo njihove sendviče s piletinom. Miss Gastro donosi recept za isti sendvič, a možda još i bolji.
Sastojci:
500 g pilećeg filea ili 500 g otkoštenih pilećih zabataka
Obična slatkasta peciva
Kiseli krastavci.
Ulje za prženje i maslac za peciva.
Za marinadu:
250 ml buttermilka (stepka)
sol, papar, češnjak u prahu, crvena dimljena paprika, kajenski papar, sušeni origano
malo Sriracha umaka ili neki ljutkasti umak
Sastojci za paniranje:
2 šalice brašna
1 šalica gustin
sol, papar, crvena dimljena paprika
1 žličica sode bikarbone
2–3 cijela jaja
5-6 žlica buttermilka
Sastojci za umak:
majoneza ljuti umak tipa Sriracha ili Tabasco
malo dimljene crvene paprike i malo češnjaka u prahu
Priprema:
Piletinu je potrebno marinirati barem sat vremena, a možete i preko noći. Mariniraj prsa ili zabatke u stepki, začinima i ljutom umaku po izboru.
Pripremi sve za paniranje tako da u brašno dodaš gustin, sodu bikarbonu i začine. Jaja posoli i u njih dodaj buttermilk. Trik je u tome da desetak žlica te smjese jaja i buttermilka dodaš u suhe sastojke, one s brašnom, i izmiješaš kako bi se napravile “grudice”.
Meso izvadi iz marinade, umoči u brašno, u jaja s buttermilkom pa opet u brašno. Dobro ga obloži sa svih strana.
Unutrašnju stranu peciva premaži s malo maslaca i prepeci na suhoj tavi. Krastavce nasjeckaj na ploške, a za umak pomiješaj majonezu s ljutim umakom i začinima. Za nešto lakšu verziju zamijeni dio majoneze s vrhnjem.
U duboku posudu stavi ulje i zagrij ga na 180 stupnjeva. Stavljaj maksimalno po dva komada mesa i pohaj svega dvije minute sa svake strane, možda malo duže, ovisno o debljini mesa. Izvadi meso na kuhinjski papir i provjeri termometrom temperaturu. Trebala bi biti oko 70 stupnjeva kako bi meso unutra bilo pečeno i sočno, a izvana ekstra hrskavo.
Složi sendvič tako da pecivo namažeš umakom, na to stavi krastavce i na kraju meso. Gornji dio peciva također namaži umakom pa ga položi na hrskavu piletinu. Dobar tek!