Tijekom zime smo u stalnoj potrazi za comfort foodom. U tu kategoriju definitivno spadaju i chicken nuggets, ili pileći medaljoni, koje lako možeš pripremiti i kod kuće. Osim što ih možeš prilagoditi svom ukusu, to je način da imaš kontrolu nad sastavom i konzumiraš namirnice više kvalitete.
Iako su prženi krumpirići i pileći medaljoni najčešći spoj, možeš ih ubaciti u tortilju s različitim povrćem ili u mliječno pecivo s listom salate i majonezom. Također ih možeš servirati kao snack, s domaćim kečapom ili majonezom.
Sastojci su dostatni za pripremu 16 medaljona, što je dovoljno za 3 ili 4 serviranja. Miss Gastro preporučuje da odmah napraviš duplu smjesu i polovicu zamrzneš, kako bi ti bili pri ruci sljedeći put kada budeš u strci s vremenom.
Sastojci - za smjesu:
450 g mljevene piletine
1 kriška bijelog kruha
120 ml mlijeka
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica luka u prahu
1 žličica soli
1/4 žličice mljevene paprike
Sastojci - za paniranje:
1 jaje
120 ml mlijeka
150 g krušnih mrvica
1 žličica soli
1 žličica češnjaka u prahu
1/2 žličice mljevene paprike
Postupak:
Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva, a veliki lim obloži papirom za pečenje.
Komade kruha namoči u mlijeko i pričekaj da omekša.
Piletinu pomiješaj sa svim začinima pa dodaj namočeni kruh. Rukama dobro promiješaj smjesu. Oblikuj 16 medaljona jednake gramaže.
Pripremi sastojke za paniranje. U jednoj posudi umuti jaja s mlijekom. U drugoj pomiješaj mrvice sa začinima.
Svaki medaljon najprije umoči u mrvice, zatim u jaja, pa na kraju još jednom u krušne mrvice.
Rasporedi medaljone po limu i peci ih 15 minuta. Preokreni ih pažljivo špatulom i peci još 10 do 15 minuta, dok ne poprime lijepu zlatnu boju.