Chef Jamie Oliver redovito dijeli svoje ukusne recepte, kao i savjete i trikove o tome kako poboljšati neka jela. Slavni kuhar podijelio je svoj recept za pečeni krumpir za koji kaže da će sigurno oduševiti sve.
- Svi vole pečene krumpiriće, a nekoliko trikova učinit će ih savršenim. Za savršene pečene krumpiriće potrebno vam je oko sat i 35 minuta, a recept je za šest osoba - rekao je Jamie.
Pećnica treba biti zagrijana na 190 stupnjeva Celzijeva.
Sastojci:
- 1,5 kilogram krumpira
- jedna lukovica češnjaka
- crni vinski ocat.
Prva kombinacija začina:
- tri žlice maslinovog ulja
- svežanj svježeg ružmarina.
Druga kombinacija začina:
- 50 g neslanog maslaca
- svežanj kadulje
- jedna klementina.
Treća kombinacija začina:
- dvije žlice guščje masti
- svežanj majčine dušice
- dva svježa lovorova lista.
Priprema
Najprije trebate oguliti krumpire i izrezati ih na jednake dijelove. Operite krumpir u hladnoj vodi pa ih ubacite u veliki lonac. Ulijte hladnu posoljenu vodu tako da krumpiri budu potpuno potopljeni i kuhajte sedam minuta. Zatim ocijedite krumpire i ostavite ih da se suše na pari tri minute.
Jamie savjetuje da odabere onu kombinaciju začina koja vam se sviđa.
Krumpir stavite u pleh, dodajte masnoću - maslinovo ulje, maslac ili guščju mast - pa dobro začinite morskom soli i crnim paprom. Pecite ga 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Nakon toga slijedi Jamiejev trik: lagano zgnječite sve krumpire tako da budu veće površine. Što je veća površina, to će krumpir biti hrskaviji. U zdjelu dodajte veliku žlicu ulja i kombinaciju začinskog bilja za koju ste se opredijelili. Ako ste odabrali kombinaciju dva, Jamie savjetuje da slobodno naribate dosta klementine, možete i na trakice. To nećete pojesti, ali će to dati nevjerojatan okus jelu.
Razbijte lukovicu češnjaka i neoguljenje režnjeve ubacite u zdjelu s malo crnog vinskog octa. Sastojke malo zgnječite i promiješajte.
Dodajte tu kombinaciju krumpirima i sve vratite u pećnicu te pecite još 40 do 45 minuta, piše Express, prenosi N1. Kad krumpir dobije lijepu zlatnu boju, poslužite jelo.