Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Jambalaya

RECEPT Jambalaya

Što kada treba skuhati fino jelo za puno ljudi?

Ono što je Španjolcima paella, u Louisiani je jambalaya, slasno jelo od piletine, kobasice, riže i morskih plodova. Utjecajem francuske kuhinje i nasljeđa afričkih robova nastao je specijalitet, idealan kad je trebalo nahraniti gladno društvo na velikim okupljanjima.

Sastojci mogu varirati od recepta do recepta, ali u tavi se često nađe dimljena kobasica ili šunka, meso rakova, kao i začini poput majčine dušice i listova lovora. Kako bi jelo bilo konkretnije slobodno povećajte količine mesa i kobasica, a umjesto kozica možete koristiti i škampe, piše Punkufer.

Sastojci za Jambalayu:

1 žlica maslaca

1 žlica ulja

700 g piletine bez kosti

500 g kobasice

2 glavice luka

1 paprika

100 g celera

3 češnja češnjaka

2 limenke pelata

600 ml temeljca + za dodavanje

2 šalice riže

Sol, papar

1 žličica listova svježe majčine dušica

2 lista lovora

250 g repova kozica

1 mladi luk

1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Zagrijte maslac i ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje, dok se maslac ne otopi, oko 1 minute. Dodajte piletinu narezanu na kockice pa pecite povremeno miješajući, dok lagano ne porumeni sa svih strana, oko 8 minuta. Prebacite piletinu na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Dodajte kobasicu narezanu na kriške u tavu pa pecite miješajući, dok dobro ne porumeni, oko 6 minuta. Prebacite kobasicu na tanjur s piletinom.

2. U tavu ubacite sjeckani luk, papriku i celer pa pržite dok ne omekša, oko 7 minuta. Dodajte češnjak pa pržite još minutu i maknite s vatre.

3. Vratite piletinu i kobasice u lonac pa umiješajte rajčicu, temeljac, rižu, sol, timijan, papar i lovorov list. Kad provrije umiješajte repove kozica. Prebacite u posudu za pečenje, prema potrebi dolijte još toplog temeljca, poklopite i pecite 20 do 25 minuta.

4. Izvadite iz pećnice; lagano promiješajte jambalaju kako biste ravnomjerno preraspodijelili tekućinu. Ukrasite mladim lukom i poslužite.

Vaša reakcija na temu