Čokoladne praline jedan su od onih deserata koji uvijek izazovu oduševljenje – bilo da ih poklonite dragoj osobi ili poslužite uz kavu nakon ručka.
Iako izgledaju elegantno i često ih povezujemo s majstorima slastičarima, istina je da ih možete napraviti i sami, kod kuće, uz tek nekoliko sastojaka i malo strpljenja.
Sastojci (za oko 20 pralina):
- 200 g kvalitetne tamne čokolade (70% kakaa)
- 100 g mliječne čokolade
- 50 g maslaca
- 100 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice meda ili javorova sirupa
- prstohvat soli
- nadjev po želji: mljeveni lješnjaci, bademi, kokos, suho voće ili kikiriki maslac
Priprema:
Čokoladu natrgajte na kockice i otopite na pari zajedno s maslacem. Povremeno miješajte dok ne postane glatka i sjajna.
U manjoj posudi zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja, dodajte med i prstohvat soli pa maknite s vatre. Umiješajte u otopljenu čokoladu dok ne dobijete gustu i svilenkastu smjesu.
Ako želite praline s nadjevom, pripremite kalupiće (silikonski su najpraktičniji). Ulijte tanki sloj čokolade, ostavite da se stisne, zatim dodajte željeni nadjev i prelijte preostalom čokoladom.
Kalupiće stavite u hladnjak na barem dva sata, dok se praline potpuno ne stvrdnu.
Kada ih izvadite iz kalupa, po želji ih pospite kakaom, kokosom ili ukrasite rastopljenom bijelom čokoladom.
Savjet više
Ako nemate posebne kalupe, smjesu možete uliti u mali lim obložen papirom za pečenje, a kada se stisne, izrezati na kockice – rezultat će biti jednako ukusan.
Uz malo mašte, domaće praline možete prilagoditi vlastitom ukusu – od klasičnih čokoladnih do onih s egzotičnim dodacima. Najljepši dio? Kad netko pohvali vaš desert, možete s ponosom reći da su praline – domaće!