Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jahir Andres Rodriguez Rodriguez from Pixabay RECEPT Juha od celera

RECEPT Juha od celera

Na malo drugačiji način

Iako temperature zraka nisu zimske, topla juha dobro dođe. Glas Istre donosi recept za onu od celera, na malo drugačiji način.

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja

1 glavica luka, nasjeckanog

2 stabljike celera listaša, nasjeckane na kockice

2 češnja češnjaka, usitnjena

800 g celera korjenaša, oguljenog i nasjecakong na kockice

500 ml povrtnog temeljca

¼ žličice naribanog muškatnog oraščića

50 m punomasnog vrhnja

Crumble od lješnjaka:

2 žlice lješnjaka, grubo nasjeckanih

2 žlice krušnih mrvica

malo svježeg vlasca, sitno nasjeckanog 

Priprema:

Za početak zagrijte pola količine ulja u velikom loncu na srednje niskoj temperaturi. Dodajte luk, celer listaš i češnjak u lonac i djelomično poklopite poklopcem. Pustite povrće da se znoji oko 15 minuta, ili dok ne omekša.

Zatim u lonac dodajte celer korjenaš i sve zalijte povrtnim temeljcem. Pustite da zakuha, zatim poklopite posudu i ostavite kuhati 15 do 20 minuta, odnosno dok celer ne omekša.

Nakon što je celer omekšao, maknite lonac s vatre i umiješajte muškatni oraščić, vrhnje te malo soli i papra po ukusu.

Usitnite štapnim mikserom dok ne postigne željenu gustoću.

Juhu poslužite u zdjelicama i žlicom pospite crumbleom od lješnjaka.

Dok se juha kuha, možete pripremiti preljev od lješnjaka. U tavi zagrijte preostalo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte lješnjake i krušne mrvice te ih lagano pržite nekoliko minuta dok ne porumene. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelu i umiješajte vlasac, te začinite po želji.

Vaša reakcija na temu