Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RECEPT Juha od sira i krumpira s komadićima hrskave slanine

RECEPT Juha od sira i krumpira s komadićima hrskave slanine

Obični sastojci za fantastičan rezultat

Juha od sira i krumpira pravo je zimsko jelo koje će vas utopliti i dobro zasititi. Priprema se vrlo jednostavno, a rezultat će usrećiti i najveće izbirljivce jer je finoj kremastoj teksturi i savršenom spoju sira i hrskave slanine teško naći zamjerke.

Juha od sira i krumpira često je jelo u mnogim srednjo i sjevernoeuropskim kuhinjama, kao što su francuska, njemačka i švicarska kuhinja. Naravno, varijacije su brojne, pa tako i vi možete recept prilagoditi vlastitom guštu i istražiti s kojim vam je sirom ova juha najbolja, dio vode zamijeniti vrhnjem za kuhanje za još zasitnije jelo ili je kušati i s drugom kombinacijom začina.

Jedino bitno je da koristite sir koji se dobro topi, na primjer gaudu, cheddar ili ementaler, pa čak i parmezan. Količina namirnica u receptu dovoljna je za četiri porcije juhe. A ako je poslužite uz krišku ili dvije kruha, ova juha može 'odglumiti' i glavno jelo, piše punkufer.

Gusta juha od sira i krumpira - sastojci:

120 g slanine, narezane na tanke trake

1 veliki luk, nasjeckan

6 velikih krumpira za pečenje (oko 1,3-1,5 kg), oguljenih i narezanih na kockice

1 l vode, po želji i više

1 čajna žličica soli

½ čajne žličice papra

170 g zrelog cheddara, gaude ili trapista, naribanog

2 žlice ulja, po potrebi

svježi vlasac ili zeleni dio mladog luka, nasjeckan, za posluživanje

Gusta juha od sira i krumpira - priprema:

U velikoj tavi pržite slaninu dok ne postane lijepo hrskava. Izvadite je na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Ako slanina nije pustila dovoljno masti, ulijte u tavu dvije žlice ulja i dodajte luk pa pirjajte, povremeno miješajući, na srednje jakoj vatri dok ne postane mekan i staklast, oko 5 minuta.

Ulijte vodu, dodajte krumpir narezan na kockice, posolite i pustite da zakuha. Smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta, dok krumpir ne omekša.

Gnječilicom za krumpir izgnječite krumpir. Ako želite, dio možete ostaviti u komadima.

Nastavite kuhati na laganoj vatri, dodajte sir i miješajte dok se sasvim ne otopi.

Pospite komadićima hrskave pržene slanine i vlascem ili kolutićima mladog luka i poslužite.

Vaša reakcija na temu