Sušene smokve su prava eksplozija okusa (i slatkoće). Smokve, podrijetlom iz Male Azije, od davnina su bile simbol života i plodnosti te su stoga bile povezane s besmrtnošću i obiljem.
U staroj Grčkoj smokva je bila sveta za Atenu, božicu mudrosti, i za Dioniza, boga plodnosti i vina. Smokve se beru od početka ljeta (rane sorte) do rane jeseni, no rujan im je vrhunac. Sušene smokve mnogima su omiljeni slatki zalogaj, a u nastavku saznajt kako ih osušiti i pravilno skladištiti.
Sušenje u pećnici
Sušenje smokvi u pećnici zasigurno je najjednostavnija metoda, posebice ako poželiš sušiti manje količine. Smokve se u pećnici suše na najnižoj temperaturi (ako je moguće na 30 stupnjeva). Smokve prepolovi (ali bez potpunog dijeljenja ploda) i stavi na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Vrata pećnice drži odškrinuta kako bi omogućila istjecanje vlage. Bit će im potrebno tri do šest sati sušenja, no svakako ih povremeno okreni i provjeri u kojoj su fazi kako ne bi izgorjele. Nakon što se osuše, važno ih je dobro ohladiti prije spremanja u kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu s lovorovim listom ili komoračem.
Talijanska metoda sušenja smokvi
Putovanje sušenja smokvi započinjemo tradicionalnom metodom koja se koristi u južnoj Italiji. Tu se smokve izlažu suncu kako bi se osušile, a zatim se kuhaju. Da bi recept uspio, potrebno je odabrati plodove koji su čvrsti, zreli i kvalitetni. Proces započinje nježnim pranjem smokvi i brisanjem čistom kuhinjskom krpom kako bi se uklonio višak vode. Smokve se zatim prerežu po dužini napola, vodeći računa da se krajevi ne prerežu do kraja (dvije polovice moraju ostati spojene). Postavljaju se na pladanj prekriven papirom za pečenje i izlažu se suncu te se potom okreću dva ili tri puta dnevno. Noću je bolje smokve skloniti u kuću kako ne bi došle u dodir s vlagom. Važno je prekriti ih gazom kako bi ih zaštitili od muha, insekata ili vanjskih uzročnika.
Smokve će biti spremne kad potamne i uvenu. Jednom kada je proces sušenja gotov, smokve se mogu napuniti. Svaki par smokvi napuni s pola oraha, bademom ili ušećerenom korom limuna, zatvori ga i peci na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta dok ne porumene. Kako bi bile još mekše i ukusnije, prije stavljanja u pećnicu možeš ih premazati sirupom od vode i šećera kako bi se dodatno karamelizirale, piše Gastro 24 sata.