Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Kako pripremiti losos

RECEPT Kako pripremiti losos

Savjeti i trikovi uz koje će uvijek biti sočan i ukusan

Svježi losos možete marinirati i peći, poširati, kuhati ili jesti sirovog, smotanog u sushi, ali prvi korak do zdravog i slasnog specijaliteta je odabir kvalitetne ribe. Trikove kako prepoznati dobar losos možete provjeriti ovdje, a zbog karakterističnog okusa i teksture losos se može pripremiti na brojne načine.

Pritom pripazite na to da lososa držite na hladnom do trenutka prije nego što ga namjeravate pripremiti, a noževe i dasku za rezanje obavezno operite u vrućoj vodi nakon uporabe, prije nego krenete sjeckati neke druge namirnice kako biste spriječili rizik od zaraze bakterijama. Nakon kupnje losos treba termički obraditi ili zamrznuti unutar 2 dana, a kako biste bili sigurni da je dovoljno pečen možete se poslužiti kuhinjskim termometrom i provjeriti da je unutarnja temperatura 63 stupnja Celzija.

Mokra marinada

Kako bi losos bio sočan i ukusan možete ga prije pečenja ili kuhanja ostaviti u vodenoj marinadi, odnosno salamuri. Baza je žlica soli na šalicu vode, a dodati možete i začinsko bilje prema želji. Losos držite u vodenoj otopini 8 do 10 sati.

Suha marinada

Za suhu marinadu pomiješajte sol za začinskim biljem, obložite ribu i ostavite u hladnjaku 6-8 sati u vrećici koja se može čvrsto zatvoriti. Ova metoda idealna je za dimljenje, pečenje i prženje. Osim soli, možete koristiti i smeđi šećer, timijan, papriku, luk ili češnjak u prahu, papar, koricu limuna ili limete.

Losos iz pećnice

Losos možete peći na temperaturi od 220 stupnjeva Celzija za što će vam trebati 10 do 15 minuta, ovisno o debljini fileta. Osnovno pravilo za pečenje je 10 minuta za ribu debljine 2,5 cm debljine, ali nakon otprilike 8 minuta ju je dobro provjeriti. Ako se meso lako odvaja kada ga dotaknete vilicom i izgleda neprozirno, losos je spreman.

Ribu ne morate poklopiti, dovoljno je nauljiti posudu za pečenje, posipati ribu solju i paprom te je položiti kožom prema dolje. Nakon pečenja ribu možete poškropiti i s nekoliko kapi limunova soka. U pećnici možete peći i smrznuti losos, ali ga prije stavljanja u pećnicu brzinski isperite kako biste maknuli eventualne kristaliće leda.

Pečenje u foliji ili papiru za pečenje

Ovo je odličan način na koji možete dobiti brzinski ručak pun okusa, a prije nego što zamotate losos u paketić možete ga i marinirati. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija pa stavite losos na foliju ili papir za pečenje. Prema želji začinite ili premažite marinadom, a možete i samo staviti kriške limuna i komadić maslaca na svaki odrezak. Dobro zamotajte, zatvorite rubove i pecite 18 do 20 minuta u pećnici. Poslužite s povrćem, rižom ili tjesteninom, piše Punkufer.

Vaša reakcija na temu