Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com RECEPT Kapri torta s jagodama

RECEPT Kapri torta s jagodama

Lagani desert

Izvrsna Kapri torta dopast će se svim ljubiteljima jagoda, čokolade i vanilije, kao i onima koji vole kremaste slastice, piše Recepttura.

Sastojci

Biskvit

5 bjelanjaka

200 g šećera

1 žlica alkoholnog octa

Za glazuru

100 g čokolade za kuhanje

3 žlice ulja

Žuta krema

5 žumanjaka

145 g šećera

10 g vanilin šećera

80 g glatkog brašna

430 ml mlijeka

200 g maslaca ili margarina sobne temperature

40 g šećera u prahu

Crvena krema

360 g jagoda

360 ml vode

2 praška za puding od jagoda

30 g gustina

215 g šećera

Za ukrašavanje

350 ml vrhnja za šlag

jagode

Upute

Za biskvit bjelanjke prebaciti u posudu za miksanje i napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka.

U snijeg dodajemo šećer i miksamo.

Zatim uliti ocat i izmiksati smjesu da postane sjajna i glatka.

Na dno kalupa za torte promjera 26 centimetara postaviti papir za pečenje.

Prebaciti smjesu za biskvit u kalup i dobro je poravnati.

Biskvit se peče na 150***** stupnjeva 30 minuta.

Ispečeni biskvit malo prohladiti, nožićem obrubiti stijenke kalupa, te ga izvaditi.

Još toplom biskvitu vrlo pažljivo maknuti papir za pečenje i postaviti na podlogu na kojoj će se raditi torta.

Prije daljnjeg postupka ohladiti biskvit.

U žumanjke dodati šećer i vanilin šećer i ručno izmiješati da smjesa postane gusta.

U umućenu smjesu dodati brašno i dio hladnog mlijeka te sve opet pjenjačom izmiješati da nema grudica.

Ostatak mlijeka staviti kuhati i kad zakipi maknuti s vatre.

Uliti umućenu žutu smjesu, vratiti na vatru te kuhati uz stalno miješanje pjenjačom da se dobije gusta žuta krema.

Na skuhanu kremu staviti prozirnu foliju i ostaviti je da se ohladi.

Ako nemate prozirnu foliju, s vremena na vrijeme promiješati kremu po vrhu da se ne stvori korica.

Na pari otopiti čokoladu za kuhanje sa uljem.

Prohlađenu čokoladu oprezno nanijeti žlicom na biskvit te staviti u frižider do daljnjeg stavljanja slojeva kreme.

Za crvenu kremu jagode oprati, posušiti i samljeti u blenderu.

Promiješati prašak za puding od jagode, gustin i polovicu šećera.

Od vode uzeti dio i pomiješati sa gornjom smjesom te paziti da nema grudica.

U posudu na štednjaku staviti grijati vodu, ubaciti samljevene jagode i ostatak šećera.

Kada crvena smjesa zavrije, maknuti je s vatre.

Sipati pripremljenu smjesu od pudinga i gustina, vratiti na vatru te kuhati uz miješanje da smjesa postane gusta.

Kremu stavljamo da se malo ohladi, ali ne previše jer se stavlja na biskvit dok je još topla. Povremeno je promiješajte da se ne stvori korica na vrhu.

Za žutu kremu u posudi za miksanje izraditi maslac sa šećerom u prahu.

Zatim po malo dodavati ohlađenu žutu kremu te sve dobro izmiksati da krema postane sjajna.

Izvaditi biskvit iz frižidera, te na njega staviti obruč koji ga obuhvaća dovoljno visoko.

Ako nemate takav obruč, onda pažljivo radite bez obruča kad se krema od jagoda ohladi.

Kremu od jagoda nanijeti preko sloja od čokolade na biskvitu i poravnati je.

Žutu kremu nanijeti na sloj od jagoda i dobro izravnati.

Staviti tortu na dva sata u frižider da se stegne.

Nakon dva sata izraditi vrhnje za šlag.

Većom količinom šlaga omazati tortu sa svih strana, a sa manjim dijelom je ukrasiti odozgo pomoću vrećice i nastavka za ukrašavanje.

Jagode narezati na polovice te ih rasporediti po torti.

Torta ide na dodatno hlađenje od još dva sata prije posluživanja.

Vaša reakcija na temu