Keksići s limunom savršen su izbor za sve ljubitelje laganih i aromatičnih slastica. Ovi keksići su hrskavi izvana, a nježno mekani iznutra, s osvježavajućim mirisom i okusom limuna koji daje poseban šarm svakom zalogaju. Priprema je jednostavna, a rezultat je savršena poslastica za popodnevni čaj ili kavu.
Sastojci:
- 200 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica ribane limunove korice
- 1 žlica limunovog soka
- 300 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
Za glazuru:
- 100 g šećera u prahu
- 1-2 žlice limunovog soka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite pleh papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaje, vaniliju, ribanu limunovu koricu i limunov sok te dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu s maslacem i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Od tijesta oblikujte male kuglice i položite ih na pripremljeni pleh. Lagano ih pritisnite vilicom ili dlanom da dobiju oblik keksića.
Pecite 12-15 minuta ili dok rubovi keksića ne postanu zlatno-smeđi. Ostavite da se potpuno ohlade na rešetki.
Za glazuru pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom dok ne dobijete gustu, ali tekuću smjesu. Prelijte ohlađene keksiće glazurom i ostavite da se stvrdne prije posluživanja.
Ovi keksići s limunom odlični su i za spremanje u kutiju, jer zadržavaju svježinu nekoliko dana. Idealni su za uživanje s obitelji i prijateljima, ali i za poslužiti kao poklon u slatkom pakiranju.