Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RECEPT Knedle sa šljivama

RECEPT Knedle sa šljivama

Na domaći način

Ove knedle sa šljivama Recepttura pravi na klasičan domaći način s neizostavnim krumpirovim tijestom. Slatke su i aromatične, a istovremeno i domaće i sofisticirane, te su uistinu nešto posebno.

Sastojci

Za tijesto:

1 kilogram krumpira

malo soli

80 grama maslaca

1 jaje

250 grama glatkog brašna

Za nadjev:

20 zrelih šljiva

50 grama šećera

1 žličica mljevenog cimeta

Za posluživanje:

60 g maslaca

50 g krušnih mrvica

2 vanilin šećera

Upute

Krumpir oguliti i narezati na veće komade.

Staviti ga u posudu s vodom, malo posoliti i skuhati (oko 15 minuta nakon što voda zakipi).

Procijediti ga, vratiti u posudu i zdrobiti u pire uz dodatak maslaca.

Ostaviti da se ohladi.

Ohlađeni pire prebaciti u veću posudu za miješanje.

Dodati jaje, spojiti ga s krumpirom, posoliti, te na kraju dodati brašno.

Umijesiti glatko tijesto koje je gotovo kad se tijesto više ne lijepi za prste.

Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu za razvaljavanje, te ga umijesiti u formu valjka.

Izrezati 20 jednakih dijelova tijesta.

Šljive dobro oprati i izvaditi im koštice.

Svaki komad tijesta među dlanovima dobro razvaljati.

Pomiješati šećer i cimet, te ga žličicom staviti u svaku šljivu.

Šljivu zamotati u tijesto i dobro oblikovati dlanovima što pravilniji oblik knedle.

Na isti način napraviti sve knedle, tj. potrošiti sve šljive.

U posudu staviti vode da zakuha, vodu malo posoliti, pa onda u nju ubaciti knedle.

Kad isplivaju iz vode kuhati još 2 minute i nakon toga stavljati na tanjur.

Dio knedli može se zamrznuti: spremiti ih na ravnu podlogu da se ne dodiruju i tako ostaviti preko noći u zamrzivaču. Zamrznute knedle dalje spremiti u odgovarajuće posude ii vrećice za zamrzavanje.

U maloj tavi zagrijati maslac te mu dodati krušne mrvice i vanilin šećer. Cijelo vrijeme miješati da mrvice postanu ravnomjerno zlatno-žute.

Pripremljenu smjesu žlicom nanijeti na knedle i uživati.

Vaša reakcija na temu