Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RECEPT Knedle sa šljivama

RECEPT Knedle sa šljivama

Super ispadaju baš svaki put

Ne može proći ljeto, a da barem jednom ne omastimo brk pravim, domaćim, sočnim knedlama sa šljivama. Da bismo uspješno napravili knedle, treba nam i dobar provjereni recept. Donosi ga punkufer.

Klasik je to koji je obilježio mnoga djetinjstva i ne poznajemo nikoga tko ne voli knedle sa šljivama, a vi?

Sastojci za knedle sa šljivama:

1 kg krumpira

300 g pšeničnog glatkog brašna

100 g maslaca

1 jaje

1 žličica soli

Za nadjev:

20 komada šljiva

6 žličica šećera

1 žličica cimeta u prahu

Za posip:

50 ml ulja (ili maslaca)

6-7 žlica krušnih mrvica

1 vanilin šećer

Priprema knedla sa šljivama:

Krumpir operite, stavite ga cijelog u veći lonac, zalijte vodom, dodajte žličicu soli pa ga kuhajte oko 45-50 minuta, odnosno dok krumpir ne bude kuhan (probajte čačkalicom). Krumpir ocijedite, ogulite i protisnite kroz prešu za krumpir pa mu odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Ostavite ga da se potpuno ohladi.

U ohlađeni krumpir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, dodavajte brašna dok ne dobijete lijepo podatno tijesto za valjanje. Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.

U manjoj zdjelici izmiješajte šećer s mljevenim cimetom. Šljive operite, izvadite im koštice pa u svaku šljivu stavite pola žličice šećera s cimetom. Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu, preklopite krajeve tijesta preko šljive pa pažljivo rukama oblikujte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.

U dubljem loncu zakuhajte vodu, dodajte prstohvat soli i žlicu ulja pa ubacite knedle. Kad knedle isplivaju na površinu, kuhajte ih još 5 minuta. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu ili direktno u tavu s mrvicama.

U dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte krušne mrvice pa ih pržite do zlatnosmeđe boje uz stalno miješanje. Pri samom kraju prženja dodajte vanilin šećer.

Knedle pospite prženim krušnim mrvicama (ili ih dobro uvaljajte u krušne mrvice u tavi) i poslužite još tople, posute cimetom. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu