Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu i odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina.
Iako ih je najbolje jesti svježe, sirove, volimo ih i u knedlama. Jednostavan recept donosi Novi list.
Sastojci za 12 knedli
- 800 g crvenog krumpira
- 20 g brašna
- 50 g maslaca sobne temperature
- 1 žutanjak
- 30 g parmezana
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 12 otkoštenih šljiva
- šećer i cimet po želji
I još:
- 150 g maslaca
- 60 g krušnih mrvica
- 4 g cimeta
- 60 g šećera
Priprema:
Krumpir skuhati u kori, a za to će vam trebati oko 45 minuta, ovisno o veličini krumpira. Dok se krumpir kuha šljivama ukloniti koštice (ukoliko volite slađe u svaku šljivu stavite malo šećera i cimeta).
Skuhani krumpir ocijediti i oguliti dok je još topao. Krumpir pasirati i umiješati maslac. Dobro promiješati kako bi dobili glatku smjesu u koju ćete umiješati žutanjak, parmezan i brašno.
Ako je smjesa ljepljiva, dodati još jednu žlicu brašna. Kada je smjesa pogodna za oblikovanje, zakuhati vodu u kojoj ćete skuhati knedle. Od smjese napraviti 12 kuglica, svaku spljoštiti te u sredinu staviti šljivu.
'Zatvoriti' knedlu i staviti kuhati u zakuhanu posoljenu vodu. Knedle su kuhane kada isplivaju na površinu. Kada su gotove, svaku ubaciti u hladnu vodu te ocijediti.
U tavi otopiti maslac. U posudi pomiješati šećer, cimet i krušne mrvice. Svaku knedlu dobro obložiti smjesom te kratko pržiti u maslacu dok ne postanu zlatno-žute boje.
Knedle sa šljivama poslužite odmah, a ako želite, napravite veću količinu pa dio zamrznite dok su još sirove. Umjesto svježih šljiva u ovom receptu možete koristiti suhe šljive koje ste prethodno namočili, ali i svježe ili sušene marelice.