Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Knedle sa šljivama

RECEPT Knedle sa šljivama

Jednostavna priprema

Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu i odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina.

Iako ih je najbolje jesti svježe, sirove, volimo ih i u knedlama. Jednostavan recept donosi Novi list.

Sastojci za 12 knedli

-  800 g crvenog krumpira
-  20 g brašna
-  50 g maslaca sobne temperature
-  1 žutanjak
-  30 g parmezana
-  prstohvat soli

Za punjenje:

-  12 otkoštenih šljiva
-  šećer i cimet po želji

I još:

-  150 g maslaca
-  60 g krušnih mrvica
-  4 g cimeta
-  60 g šećera

Priprema

Krumpir skuhati u kori, a za to će vam trebati oko 45 minuta, ovisno o veličini krumpira. Dok se krumpir kuha šljivama ukloniti koštice (ukoliko volite slađe u svaku šljivu stavite malo šećera i cimeta).

Skuhani krumpir ocijediti i oguliti dok je još topao. Krumpir pasirati i umiješati maslac. Dobro promiješati kako bi dobili glatku smjesu u koju ćete umiješati žutanjak, parmezan i brašno.

Ako je smjesa ljepljiva, dodati još jednu žlicu brašna. Kada je smjesa pogodna za oblikovanje, zakuhati vodu u kojoj ćete skuhati knedle. Od smjese napraviti 12 kuglica, svaku spljoštiti te u sredinu staviti šljivu.

'Zatvoriti' knedlu i staviti kuhati u zakuhanu posoljenu vodu. Knedle su kuhane kada isplivaju na površinu. Kada su gotove, svaku ubaciti u hladnu vodu te ocijediti.

U tavi otopiti maslac. U posudi pomiješati šećer, cimet i krušne mrvice. Svaku knedlu dobro obložiti smjesom te kratko pržiti u maslacu dok ne postanu zlatno-žute boje.

Knedle sa šljivama poslužite odmah, a ako želite, napravite veću količinu pa dio zamrznite dok su još sirove. Umjesto svježih šljiva u ovom receptu možete koristiti suhe šljive koje ste prethodno namočili, ali i svježe ili sušene marelice.

Vaša reakcija na temu