Naziv palenta ili polenta dolazi iz talijanskoga jezika koji je pak ovu riječ preuzeo od istoimene latinske riječi za ječmenu kašu. Palenta se uglavnom koristi kao prilog u 'slanim' jelima, a Fini recepti su odlučili pripremimo 'na slatko'.
Sastojci:
kukuruzna krupica, 200 g
maslac, 250 g
šećer u prahu, 300 g
jaja, 9
bademi, 100 g blanširanih
glatko brašno, 120 g
limun, 1
vanilin šećer, 10 g
aroma badema, 15 ml
Upute:
Blanširane bademe sameljemo, koricu limuna naribamo na fini ribež, a u zdjelicu odvojimo 6 bjelanjaka i dodamo 3 cijela jaja.
U posudu miksera stavimo omekšali maslac, dodamo šećer u prahu i izradimo pjenastu kremu.
Nakon 4-5 minuta u posudu miksera postupno dodajemo bjelanjke i jaja te miksamo još 2-3 minute.
Zatim dodamo mljevene bademe, kukuruznu krupicu, brašno, naribanu koricu limuna, vanilin šećer, aromu badema i miksamo još 2-3 minute.
Potom dobivenu smjesu premjestimo u, maslacem namašćen, kalup za kolače, rasporedimo ju i zagladimo te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 35-40 minuta.
Gotov kolač ostavimo da se malo ohladi, preokrenemo ga na podlogu za torte, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.