Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Kolač od palente, badema i limuna

RECEPT Kolač od palente, badema i limuna

Može ići i 'na slatko'

Naziv palenta ili polenta dolazi iz talijanskoga jezika koji je pak ovu riječ preuzeo od istoimene latinske riječi za ječmenu kašu. Palenta se uglavnom koristi kao prilog u 'slanim' jelima, a Fini recepti  su odlučili pripremimo 'na slatko'.

Sastojci:

kukuruzna krupica, 200 g

maslac, 250 g

šećer u prahu, 300 g

jaja, 9

bademi, 100 g blanširanih

glatko brašno, 120 g

limun, 1

vanilin šećer, 10 g

aroma badema, 15 ml

Upute:

Blanširane bademe sameljemo, koricu limuna naribamo na fini ribež, a u zdjelicu odvojimo 6 bjelanjaka i dodamo 3 cijela jaja.

U posudu miksera stavimo omekšali maslac, dodamo šećer u prahu i izradimo pjenastu kremu.

Nakon 4-5 minuta u posudu miksera postupno dodajemo bjelanjke i jaja te miksamo još 2-3 minute.

Zatim dodamo mljevene bademe, kukuruznu krupicu, brašno, naribanu koricu limuna, vanilin šećer, aromu badema i miksamo još 2-3 minute.

Potom dobivenu smjesu premjestimo u, maslacem namašćen, kalup za kolače, rasporedimo ju i zagladimo te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 35-40 minuta.

Gotov kolač ostavimo da se malo ohladi, preokrenemo ga na podlogu za torte, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Vaša reakcija na temu