Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Kolač od šljiva

RECEPT Kolač od šljiva

Jednostavno i brzo

Sezona je šljiva, voća koje osim što je vrlo ukusno, ima i nevjerojatna nutritivna svojstva.

Uz sve nijanse okusa koje nam nudi ovo voće, šljive pospješuju rad crijeva i imaju laksativno djelovanje. Dobro su poznate zdravstvene prednosti šljiva pa tako ovo voće ima najviše beta-karotena, vitamina C i E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala. Možemo ih konzumirati svježe, sušene, kao dodatak slanim jelima, ili u prefinim džemovima, želeima, kremama…

Unatoč tome što sadržavaju šećer niskokalorične su: 100 grama šljiva ima samo 46 kcal.

I vrlo su zdrave. Pomažu u borbi protiv anemije zbog visokog udjela željeza, imaju antioksidacijsku moć, jačaju imunološki sustav, indicirani su za poboljšanje crijevnih tegoba i zaštitu od kardiovaskularnih problema te im se pripisuju depurativna svojstva, piše T-portal.

Ako ste ljubitelj šljiva, evo brzog recepta koji će vas oduševiti:

Sastojci:

180 g brašna

80 g šećera + jedna velika žlica za posipanje

prašak za pecivo

malo korice limuna za aromu

2 jaja

vanilija

4 velike žlice mlijeka

125 g jogurta

85 g maslaca rastopljenog

300 g šljiva

¼ šalice suncokretovog ulja

Priprema:

U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te polako miješajući dodajte ulje. Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka. Polovicu opranih šljiva, kojima ste prethodno uklonili koštice, uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da potonu na dno.

Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugu polovicu šljiva. Silikonskom spatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom žlicom šećera.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 40-45 minuta.

Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu.

Vaša reakcija na temu