Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Krem juha od cvjetače

RECEPT Krem juha od cvjetače

Nježan okus koji grije i tijelo i dušu

Krem juha od cvjetače jedno je od onih jela koja spajaju jednostavnost, zdravlje i savršen okus u jednoj zdjeli. Lagana, a zasitna, ova juha idealna je za hladnije dane, ali i kao osvježavajući početak ručka tijekom cijele godine. Cvjetača, bogata vitaminima C i K te antioksidansima, u ovoj se verziji pretvara u baršunastu kremu koja se topi u ustima.

Za pripremu vam je potrebno:

- 1 manja glavica cvjetače (oko 600 g)

- 1 veći krumpir

- 1 manji luk

- 2 češnja češnjaka

- 700 ml povrtnog temeljca

- 100 ml vrhnja za kuhanje (ili biljne alternative)

- 2 žlice maslinovog ulja ili maslaca

- sol, papar i muškatni oraščić po želji

- nekoliko listića peršina ili sjemenke za posipanje

U većem loncu na maslinovom ulju kratko propirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Zatim dodajte oguljeni i narezani krumpir te cvjetaču razdijeljenu na manje cvjetove. Sve zajedno pirjajte nekoliko minuta, povremeno miješajući, kako bi povrće pustilo mirise.

Zalijte povrtnim temeljcem toliko da sastojci budu prekriveni, poklopite i kuhajte oko 20 minuta, dok cvjetača i krumpir ne omekšaju. Zatim maknite s vatre i pomoću štapnog miksera izmiksajte juhu u glatku kremu. Ako je pregusta, dodajte još malo temeljca ili vode.

Vratite lonac na laganu vatru, umiješajte vrhnje za kuhanje i začinite solju, paprom te prstohvatom muškatnog oraščića. Kuhajte još nekoliko minuta dok se svi okusi ne prožmu.

Poslužite toplu juhu, po želji ukrašenu s par kapi maslinovog ulja, listićima peršina ili prženim sjemenkama suncokreta. Za dodatni užitak možete dodati i nekoliko kockica prepečenog kruha.

Krem juha od cvjetače savršen je izbor za lagani ručak ili večeru, a uz krišku domaćeg kruha postaje obrok koji će vas zasititi i utješiti u svako doba dana. Jednostavna za pripremu, hranjiva i ukusna – dokaz da se i od nekoliko osnovnih sastojaka može stvoriti prava kulinarska čarolija.

Vaša reakcija na temu