Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Kremasta i sočna carbonara

RECEPT Kremasta i sočna carbonara

Talijanski klasik

Ovo jelo je talijanska klasika, a Index ima recept kako će svaki put ispasti kremasta i sočna. Od sastojka trebate kvalitelne špagete, svježa jaja, Pecorino Romano sir, parmezan i guancialu.

Sastojci

- 2 velika jaja, sobne temperature

- 2 velika žumanjka

- 75 g naribanog Pecorino Romano sira, plus dodatak za -posluživanje

- 75 g naribanog parmezana

- 1 žlica maslinovog ulja

- 100 g guancialea (slanina od svinjskih obraza s visokim postotkom masnoće), pancete ili slanine, narezane na sitne kockice

- ¾ kutije špageta

- sol, papar

Priprema

Napunite lonac vrućom vodom i posolite. Ostavite sa strane.

U metalnoj ili staklenoj posudi umutite jaja, žumanjke, Pecorino Romano sir i parmezan. Začinite s prstohvatom soli i izdašnom količinom crnog papra.

Stavite vodu da zakuha. Za to vrijeme zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte svinjetinu i pržite dok se mast ne otopi i postane hrskava, ali ne previše. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

Dodajte tjesteninu u vodu i kuhajte dok ne bude al dente. Neposredno prije nego što je tjestenina spremna, zagrijte guanciale u tavi, ako je potrebno. Odvojite 237 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim ocijedite tjesteninu i dodajte u tavu na laganoj vatri. Miješajte oko minutu.

Vruću tjesteninu stavite u zdjelu za serviranje. Umiješajte smjesu od sira, dodajući malo rezervirane vode od tjestenine za kremastiju teksturu. Razdijelite tjesteninu na tanjure, posipajte s naribanim Pecorino sirom i paprom te poslužite.

Vaša reakcija na temu