Kremasta povrtna juha od celera jednostavna je za pripremu, a oduševljava bogatstvom okusa! Može se servirati uz prepržene kockice kruha, svježe nasjeckan vlasac i nasjeckane orašaste plodove.
Sastojci:
- 60 g maslaca
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 luk, narezan na kockice (smeđi ili žuti)
- 1/2 poriluka (samo bijeli dio), narezan na kockice
- 3 stabljike celera narezane na kockice
- 800 g celera, oguljenog i narezanog na kockice
- 200 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
- 1,5 l vode ili povrtnog temeljca
- 1,5 žličica soli
- 1/4 žličice bijelog papra
- 250 ml vrhnja, punomasnog.
Za posluživanje:
- krutoni
- maslinovo ulje
- 1 žlica vlasca, sitno nasjeckanog.
Priprema:
Rastopi maslac u velikom loncu na srednje tihoj vatri. Dodaj luk, poriluk, stabljike celera i češnjak. Dinstaj 10-ak minuta dok luk ne omekša. Zatim dodaj celer i krumpir. Dinstaj 10 minuta uz redovito miješanje dok vanjska strana celera i krumpira ne počne omekšavati. Dodaj sol, papar te vodu (ili temeljac). Pusti da zavrije, a zatim smanji vatru i nastavi prijati 25 minuta dok povrće (jako) ne omekša. Dodaj vrhnje, pirjaj još 3 minute. Zatim štapnim mikserom usitni sve povrće. Ako nemaš štapni mikser, u blenderu u nekoliko navrata izmiksaj sve povrće. Posluži toplo uz krutone, maslinovo ulje i nasjeckani vlasac, piše Miss gastro.