Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ralph from Pixabay RECEPT Kremasta tjestenina s umakom od bundeve

RECEPT Kremasta tjestenina s umakom od bundeve

Jesenska poslastica na tanjuru

S prvim jesenskim danima na tržnicama se pojavljuje kraljica sezone – bundeva. Osim što oduševljava svojim toplim bojama i svestranošću, bundeva je i nutritivno bogata namirnica, prepuna vlakana, vitamina A i C te antioksidansa. A jedan od najukusnijih načina da je uvrstite u svoj jelovnik jest – tjestenina s umakom od bundeve.

Ovo jelo spaja kremastu teksturu, blagu slatkoću bundeve i aromu začina koji prizivaju pravi jesenski ugođaj. Idealno je za brzi ručak ili ugodnu večeru uz čašu bijelog vina.

Sastojci:

- 400 g tjestenine (penne, tagliatelle ili rigatoni)

- 500 g bundeve (npr. hokaido ili butternut)

- 1 manja glavica luka

- 2 češnja češnjaka

- 200 ml vrhnja za kuhanje (ili biljne alternative)

- 50 g maslaca ili maslinovog ulja

- 50 g ribanog parmezana

- Prstohvat muškatnog oraščića

- Sol i svježe mljeveni papar

- Po želji: svježi timijan ili kadulja

Priprema:

Pripremite bundevu:

Ogulite je, očistite od sjemenki i narežite na kockice.

Pirjajte povrće:

Na tavi zagrijte maslac ili maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i bundevu, kratko propirjajte, posolite i dodajte malo vode (oko 100 ml). Poklopite i kuhajte 10–15 minuta dok bundeva ne omekša.

Izradite kremasti umak:

Kada se bundeva skuha, prebacite je u blender i dodajte vrhnje za kuhanje, parmezan i muškatni oraščić. Miksajte dok ne dobijete glatku, baršunastu kremu. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine da dobijete željenu gustoću.

Kombinirajte s tjesteninom:

Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama. Ocijedite je (sačuvajte šalicu vode od kuhanja) i pomiješajte s umakom od bundeve. Dodajte još malo parmezana, papra i, ako želite, nekoliko listića kadulje ili timijana za mirisnu notu.

Savjet više:

Za gurmansku verziju dodajte nekoliko trakica pršuta ili pancete, kratko preprženih na tavi, ili tostirane sjemenke bundeve koje će dodati hrskavost i dodatni jesenski štih.

Topla, aromatična i neodoljivo kremasta, tjestenina s umakom od bundeve savršen je način da jesenske dane začinite okusima koji griju dušu – i tanjur.

Vaša reakcija na temu