Kroketi sa sirom i porilukom mogu biti prilog, predjelo, brzi međuobrok ili zamjena za večeru. Gotovi su za manje od 20 minuta, a lako ih možete prilagoditi i vlastitom ukusu.
Poigrajte se s raznim vrstama sira, zamijenite poriluk mladim lukom ili - za gotovo kompletan obrok - dodajte i kockice pržene slanine.
Kroketi sa sirom i porilukom odlično će se slagati s tartarom ili umakom od vrhnja, piše punkufer.
Kroketi sa sirom i porilukom- sastojci:
2 žlice maslinova ulja
3 poriluka, oprana i nasjeckana na sitno
150 g krušnih mrvica
50 g sira (blagog cheddara ili gaude), naribanog
½ vezice svježeg vlasca, nasjeckanog na sitno
3 jaja
Kroketi sa sirom i porilukom - priprema:
U tavi zagrijte jednu žlicu ulja pa dodajte poriluk i pržite na laganoj vatri dok ne omekša.
Poriluk prebacite u zdjelu i dodajte 100 g krušnih mrvica, sir, vlasac i dva jaja. Dobro promiješajte i stavite u zamrzivač na pet minuta.
Preostale krušne mrvice istresite na plitki tanjur. U zdjelici umutite jaje.
Izvadite smjesu iz zamrzivača i rukama oblikujte valjkaste krokete. Svaki umočite u jaje pa uvaljajte u krušne mrvice.
U tavi zagrijte preostalo ulje i na srednje jakoj vatri pržite krokete 10 minuta, dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana.
Poslužite vruće.