Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Krumpir-salata sa slaninom i preljevom od sira i vrhnja

RECEPT Krumpir-salata sa slaninom i preljevom od sira i vrhnja

Ukusna, hrskava i kremasta

Savršeno pečen krumpir s komadićima hrskave slanine, lukom i finim kremastim preljevom od sira i vrhnja 'prodaje' se sam od sebe jer osim što svi sastojci provjereno dobro idu zajedno, hrskavost je uvijek dodatni plus... ili u ovom slučaju - dva.

Ovu ukusnu i zasitnu salatu možete poslužiti i samu, kao toplo predjelo, kao prilog, ali i kao glavno jelo jer vam uz nju ništa neće nedostajati, piše punkufer.

Topla krumpir-salata sa slaninom i preljevom od sira i vrhnja - sastojci:

2 kg krumpira

2 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

4 režnja češnjaka, neoguljena

125 g krem-sira, omekšalog

125 g kiselog vrhnja

120 ml mlijeka

2 čajne žličice dijon senfa

80 g parmezana, svježe naribanog

200 g slanine, nasjeckane na kockice ili trake

3 mlada luka, narezana na tanke kolutiće

naribana limunova korica, za posluživanje

sol

papar

Topla krumpir-salata sa slaninom i preljevom od sira i vrhnja - priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Veći lim obložite papirom za pečenje.

Krumpir narežite na četvrtine (sitniji mladi krumpir ne trebate guliti ni rezati), stavite u veliki lonac, prelijte hladnom vodom i zakuhajte na jakoj vatri. Kuhajte 5 minuta ili dok ne omekša pa ocijedite.

Prebacite na pripremljeni lim za pečenje. Pokapajte ga s 2 žlice ulja i dobro promiješajte pa posolite i popaprite.

Pecite krumpir 40 minuta, a na pola vremena ga okrenite. Dodajte čitave češnjeve češnjaka i pecite još 15-ak minuta, dok krumpir ne postane zlatan i hrskav.

Stavite krem sir, kiselo vrhnje i mlijeko da se kuhaju na srednjoj vatri oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane potpuno glatka. U smjesu istisnite meso iz pečenog češnjaka. Dodajte senf i parmezan. Kuhajte još otprilike 5 minuta, dok se parmezan ne otopi. Posolite i popaprite.

Na preostalih pola žlice ulja popržite kockice slanine dok im rubovi ne postanu hrskavi. Maknite s vatre, dodajte nasjeckani mladi luk i promiješajte.

Dodajte 3/4 slanine s lukom u umak od sira i vrhnja.

Prebacite krumpir u zdjelu za posluživanje i prelijte preljevom od sira i vrhnja. Začinite s još papra.

Pospite naribanom limunovom koricom i preostalom slaninom i lukom pa poslužite.

Vaša reakcija na temu