Ovaj lagani kolač od đumbira je mekan, sladak i suptilno začinjen, ali još uvijek pahuljast. Savršena je poslastica uz čaj tijekom hladnijih dana
Sastojci
200 g samodizajućeg brašna
200 g šećera
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica sode bikarbone
55 g margarina, plus dodatak za podmazivanje:
1 jaje, istučeno
2 žlice zlatnog sirupa
240 ml vruće vode
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180C. Namastite i obložite kalup za pečenje (28x18cm) papirom za pečenje.
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir i sodu bikarbonu. Prstima utrljajte margarin dok smjesa ne postne nalik krušnim mrvicama.
Dodajte razmućeno jaje, sirup i vruću vodu i dobro izmiješajte drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini.
Ulijte smjesu u pripremljeni lim i pecite u sredini pećnice 35-40 minuta ili dok ne porumeni i vrh ne postane elastičan na dodir.
Ostaviti da se ohladi u plehu. Kad se ohladi, izrežite na kvadrate, savjetuje BBC Food.
Poslužite uz čaj, piše Novi list.