Ljeto je idealno vrijeme za lagana, svježa i brzo pripremljena jela, a salata s mozzarellom upravo je takva – jednostavna, hranjiva i prepuna okusa. Bilo da je poslužite kao lagani ručak, prilog uz roštilj ili kao večeru na terasi, ova salata postat će vaš ljetni favorit.
Sastojci (za 2 osobe):
- 200 g mini mozzarelle (ili obične mozzarelle narezane na kockice)
- 200 g cherry rajčica
- 1 svježi krastavac
- 1 manja crvena paprika
- ½ ljubičastog luka
- maslinovo ulje (2–3 žlice)
- svježi bosiljak ili peršin
- sol i svježe mljeveni papar
- (po želji: žlica balzamičnog octa ili limunov sok)
Priprema:
1. Povrće operite i pripremite:
- rajčice prerežite na pola, krastavac ogulite i narežite na polumjesece, papriku narežite na trakice, a luk na tanke ploške.
2. Mozzarellu ocijedite i dodajte:
- ako koristite kuglice mozzarelle, ostavite ih cijele. Običnu mozzarellu narežite na manje kockice ili trgajte prstima za rustikalniji izgled.
3. Sve sastojke stavite u veću zdjelu, dodajte narezano svježe začinsko bilje (bosiljak ili peršin) te začinite maslinovim uljem, soli i paprom. Po želji dodajte nekoliko kapi balzamičnog octa ili limunovog soka za dodatnu svježinu.
4. Promiješajte nježno, poslužite odmah ili ostavite da se kratko ohladi u hladnjaku.
Savjet za serviranje:
Ova salata odlično ide uz prepečeni kruh, focacciu ili kao prilog uz ribu s roštilja. Ako želite zasitniju verziju, dodajte kuhanu tjesteninu (npr. penne) i dobit ćete savršen ljetni obrok u stilu talijanske salate.
Brza, šarena i puna mediteranskih aroma, ova ljetna salata s mozzarellom pravi je izbor kad želite nešto fino, svježe i zdravo – bez puno kuhanja.