Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Marmelada od banana

RECEPT Marmelada od banana

Da ih ne bacite

Ukusan i vrlo svestran džem koji će vam omogućiti da ovo voće s plemenitim svojstvima iskoristite na potpuno drugačiji način.

Banane su voće koje vrlo brzo sazrijeva. Za džem plodovi moraju biti zreli i čvrsti, ali ne i kašasti.

Zapravo, za razliku od banana kruha, gdje banana može biti čak i tamna (dakle i više šećera), bolje je odabrati banane odgovarajućeg stupnja zrelosti.

Sastojci:

1,2 kg banana

500 g šećera

100 ml soka od limuna

Priprema: Banane ogulite i narežite na ploške. Stavite ih u veliki lonac i dodajte limunov sok. Pospite šećerom.

Lagano promiješajte i zatim stavite na štednjak na srednju vatru. Zakuhajte i uklonite pjenu koja se stvara na površini.

Kuhajte oko pola sata uz redovito miješanje na laganoj vatri.

Nakon toga pojačajte vatru i kuhajte na jačoj vatri dvadesetak minuta uz često miješanje dok ne postignete željenu gustoću.

Možete napravite test tanjurića. Ako džem sklizne, nastavite kuhati još nekoliko minuta.

Džem još vruć staviti u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenuti naopako da se postigne vakuum.

Pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih držite na hladnom i tamnom mjestu najmanje 15 dana, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu