Sezona mandarina je u punom jeku, a njihov miris i okus pravo su bogatstvo jeseni. Osim što ih možete jesti svježe, od njih se može napraviti i fina domaća marmelada. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je slatko-kiselkasti namaz koji će razveseliti svako jutro uz kruh, palačinke ili kolače.
Donosimo jednostavan recept.
Sastojci:
– 1,5 kg mandarina
– 500 g šećera
– sok jednog limuna
Priprema:
Mandarine najprije dobro operite i ogulite. Koru sačuvajte od nekoliko plodova, ali samo narančasti dio, pa je sitno nasjeckajte ili naribajte jer će dati lijepu aromu. Mandarine podijelite na kriške i uklonite koštice.
Stavite ih u lonac i uz pomoć štapnog miksera usitnite u kašu. Dodajte šećer, limunov sok i nasjeckanu koricu mandarine. Smjesu kuhajte na laganoj vatri, uz često miješanje, otprilike 45 minuta do sat vremena, dok se ne zgusne. Da provjerite gustoću, stavite malo marmelade na tanjurić i ohladite – ako se ne razlijeva, spremna je.
Vruću marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite i okrenite naopako desetak minuta da se napravi vakuum. Nakon što se ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Domaća marmelada od mandarina trajat će vam mjesecima, a njezin miris i okus podsjećat će vas na sunčane dane juga i u hladnim zimskim jutima.