Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Olgazeren from Pixabay RECEPT Meksičke tortilje s piletinom i povrćem

RECEPT Meksičke tortilje s piletinom i povrćem

Brze i sočne

Ukusne, mekane i sočne - meksičke tortilje s piletinom i povrćem postat će tvoj omiljeni ručak (Ili večera)! Meksičke tortilje idealna su opcija za brzinski ručak ili večeru. 

Ukusne su na sve načine, stoga sastojke kombiniraj po svojim željama, a Miss Gastro predlaže klasičnu 'meksičku' kombinaciju s piletinom, kukuruzom, paprikom, lukom i grahom. Slasne tortilje čuvaju jedinstvene okuse sočnog povrća i mekanog pilećeg mesa, jednostavne su za pripremu i jako su ukusne. 

Što staviti u tortilje?

Kod pripreme punjenja za slasne meksičke tortilje gotovo da i nema pravila. U receptu koji donosimo u nastavku odlučili smo se piletinu kombinirati s lukom, crvenim grahom, kukuruzom i paprikom, no povrće možeš prilagoditi vlastitom ukusu.

Tortilje svakako posluži uz jednostavan dodatak sitno sjeckane rajčice i avokada, za dozu svježine. 

Zapečene meksičke tortilje...

Tortilje s piletinom će se u pećnici zapeći na najljepši mogući način, pa ćeš tako dobiti hrskave rubove i fine, sirom obložene tortilje. Umak pripremi po svojoj želji, a prije posipanja sirom možeš dodati i preljev od vrhnja i začina. 

Domaće tijesto za tortilje

Nakon što jednom pripremiš domaće tortilje, sigurni smo da ćeš rijetko posezati za kupovnim. Sve što ti treba za izradu neodoljivih domaćih tortilja je 5 jednostavnih, svakodnevnih sastojaka, koje vrlo vjerojatno već imaš u smočnici. Uz to, trebat će ti jedna veća pouda, tava za pečenje i valjak.

Tijesto možeš razvaljati tako da tortilje budu debele ili tanke, velike ili male, ovisno o tvojim preferencijama. Domaće tortilje poslužit će ti za pripremu tacosa, burrita, enchiladas i drugih meksičkih specijaliteta.

Sastojci:

12 gotovih/kupovnih tortilja

500 g pilećih prsa, narezanih na kockice

3 žlice ulja

1 crveni luk, narezan na trakice

1 paprika, narezana na trakice

1 konzerva crvenog graha

1 konzerva kukuruza šećerca

1 rajčica, narezana na komadiće

1 žlica chilija u prahu

1 žličica fajitas začina

sol, papar

Sastojci - za preljev:

1 čaša kiselog vrhnja

200 g naribanog sira 

Sastojci - za serviranje/ukrašavanje:

zelena salata 

1 čaša kiselog vrhnja

mljevena crvena paprika

Postupak:

Piletinu nareži na kockice, posipaj fajitas začinom i pusti da odstoji nekoliko minuta. 

Na tavu dodaj malo ulja i pusti da se zagrije. Na zagrijano ulje stavi kockice piletine i peci dok meso ne dobije lijepu zlatnu koricu.

Potom u tavu dodaj povrće narezano na male komadiće. 

Sve promiješaj, smanji vatru i pusti da se kuha 10-ak minuta.  Nakon 10 minuta, dodaj jednu žličicu chilija i soli po ukusu. Sve dobro promiješaj i pusti da se kuha još 5 minuta.

U međuvremenu namasti vatrostalnu posudu ili protvan i pripremi tortilje te naribaj sir. Pola sira pomiješaj s kiselom vrhnjem.

Na sredinu tortilje stavi žlicu fila i malo jači prstohvat naribanog sira. Tortilju motaj u burrito (tako da je sa svih strana zatvorena) i slaži u posudu za pečenje. 

Složene tortilje premaži smjesom vrhnja i sira koju si ranije pripremila i peci u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta, tj. dok ne prime lijepu zlatnu boju.

Tortilje posluži uz zelenu salatu i umak od kiselog vrhnja i mljevene crvene paprike.

Vaša reakcija na temu