Ukusne, mekane i sočne - meksičke tortilje s piletinom i povrćem postat će tvoj omiljeni ručak (Ili večera)! Meksičke tortilje idealna su opcija za brzinski ručak ili večeru.
Ukusne su na sve načine, stoga sastojke kombiniraj po svojim željama, a Miss Gastro predlaže klasičnu 'meksičku' kombinaciju s piletinom, kukuruzom, paprikom, lukom i grahom. Slasne tortilje čuvaju jedinstvene okuse sočnog povrća i mekanog pilećeg mesa, jednostavne su za pripremu i jako su ukusne.
Što staviti u tortilje?
Kod pripreme punjenja za slasne meksičke tortilje gotovo da i nema pravila. U receptu koji donosimo u nastavku odlučili smo se piletinu kombinirati s lukom, crvenim grahom, kukuruzom i paprikom, no povrće možeš prilagoditi vlastitom ukusu.
Tortilje svakako posluži uz jednostavan dodatak sitno sjeckane rajčice i avokada, za dozu svježine.
Zapečene meksičke tortilje...
Tortilje s piletinom će se u pećnici zapeći na najljepši mogući način, pa ćeš tako dobiti hrskave rubove i fine, sirom obložene tortilje. Umak pripremi po svojoj želji, a prije posipanja sirom možeš dodati i preljev od vrhnja i začina.
Domaće tijesto za tortilje
Nakon što jednom pripremiš domaće tortilje, sigurni smo da ćeš rijetko posezati za kupovnim. Sve što ti treba za izradu neodoljivih domaćih tortilja je 5 jednostavnih, svakodnevnih sastojaka, koje vrlo vjerojatno već imaš u smočnici. Uz to, trebat će ti jedna veća pouda, tava za pečenje i valjak.
Tijesto možeš razvaljati tako da tortilje budu debele ili tanke, velike ili male, ovisno o tvojim preferencijama. Domaće tortilje poslužit će ti za pripremu tacosa, burrita, enchiladas i drugih meksičkih specijaliteta.
Sastojci:
12 gotovih/kupovnih tortilja
500 g pilećih prsa, narezanih na kockice
3 žlice ulja
1 crveni luk, narezan na trakice
1 paprika, narezana na trakice
1 konzerva crvenog graha
1 konzerva kukuruza šećerca
1 rajčica, narezana na komadiće
1 žlica chilija u prahu
1 žličica fajitas začina
sol, papar
Sastojci - za preljev:
1 čaša kiselog vrhnja
200 g naribanog sira
Sastojci - za serviranje/ukrašavanje:
zelena salata
1 čaša kiselog vrhnja
mljevena crvena paprika
Postupak:
Piletinu nareži na kockice, posipaj fajitas začinom i pusti da odstoji nekoliko minuta.
Na tavu dodaj malo ulja i pusti da se zagrije. Na zagrijano ulje stavi kockice piletine i peci dok meso ne dobije lijepu zlatnu koricu.
Potom u tavu dodaj povrće narezano na male komadiće.
Sve promiješaj, smanji vatru i pusti da se kuha 10-ak minuta. Nakon 10 minuta, dodaj jednu žličicu chilija i soli po ukusu. Sve dobro promiješaj i pusti da se kuha još 5 minuta.
U međuvremenu namasti vatrostalnu posudu ili protvan i pripremi tortilje te naribaj sir. Pola sira pomiješaj s kiselom vrhnjem.
Na sredinu tortilje stavi žlicu fila i malo jači prstohvat naribanog sira. Tortilju motaj u burrito (tako da je sa svih strana zatvorena) i slaži u posudu za pečenje.
Složene tortilje premaži smjesom vrhnja i sira koju si ranije pripremila i peci u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta, tj. dok ne prime lijepu zlatnu boju.
Tortilje posluži uz zelenu salatu i umak od kiselog vrhnja i mljevene crvene paprike.