Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Minestrone

RECEPT Minestrone

Gusta juha od povrća i tjestenine poznata još iz doba Rimljana

Talijanska gusta juha od povrća i tjestenine poznatija je kao minestrone, a ovdje prenosimo recept s portala Miss Gastro.

Ova juha poznata je još iz doba starih Rimljana a skoro svaka talijanska regija ima svoju verziju ovog recepta i svoje tajne sastojke. Minestrone juha ili u prijevodu s talijanskog jezika 'velika juha', bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana u 2. stoljeću prije Krista. 

Originalno se pravi i grahom i ostalim mahunarkama, ali baza joj je povrće.

Sastojci:

3 mrkve

25 g maslaca

peršin

1 poriluk (bijeli dio)

2 krumpira

3 kriške slanine

1/2 l soka od rajčice

1 crveni luk

voda

režanj češnjak

tikvica

1/2 korijena celera

400 g rajčice

1 l pilećeg temeljca

230 g graha

1/2 šalice graška

1 vezica peršina

50 g mahuna

šaka tjestenine

sol

papar

parmezan

maslinovo ulje

Priprema:

Poriluk, mrkvu, peršin, krumpir i celer narežite na manje kockice i popržite na 2 žličice maslinova ulja.

Dodajte grašak i grah, podlijte s vodom i sokom od rajčice te kuhajte 15 minuta.

Posolite i popaprite.

U juhu dodajte tikvicu narezanu na polumjesece i tjesteninu.

Kuhajte još 10 minuta.

Ako je potrebno dodatno začinite sa soli i paprom.

Juhu posipajte grubo nasjeckanim svježim peršinom i poslužite toplo uz pamezan.

Vaša reakcija na temu