Talijanska gusta juha od povrća i tjestenine poznatija je kao minestrone, a ovdje prenosimo recept s portala Miss Gastro.
Ova juha poznata je još iz doba starih Rimljana a skoro svaka talijanska regija ima svoju verziju ovog recepta i svoje tajne sastojke. Minestrone juha ili u prijevodu s talijanskog jezika 'velika juha', bila je popularno jelo još u doba starih Rimljana u 2. stoljeću prije Krista.
Originalno se pravi i grahom i ostalim mahunarkama, ali baza joj je povrće.
Sastojci:
3 mrkve
25 g maslaca
peršin
1 poriluk (bijeli dio)
2 krumpira
3 kriške slanine
1/2 l soka od rajčice
1 crveni luk
voda
režanj češnjak
tikvica
1/2 korijena celera
400 g rajčice
1 l pilećeg temeljca
230 g graha
1/2 šalice graška
1 vezica peršina
50 g mahuna
šaka tjestenine
sol
papar
parmezan
maslinovo ulje
Priprema:
Poriluk, mrkvu, peršin, krumpir i celer narežite na manje kockice i popržite na 2 žličice maslinova ulja.
Dodajte grašak i grah, podlijte s vodom i sokom od rajčice te kuhajte 15 minuta.
Posolite i popaprite.
U juhu dodajte tikvicu narezanu na polumjesece i tjesteninu.
Kuhajte još 10 minuta.
Ako je potrebno dodatno začinite sa soli i paprom.
Juhu posipajte grubo nasjeckanim svježim peršinom i poslužite toplo uz pamezan.