Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Mirisni banana muffini koji uspijevaju baš svakome

RECEPT Mirisni banana muffini koji uspijevaju baš svakome

Jednostavni, sočni i gotovi za manje od pola sata

Ako postoji miris koji može u trenu pretvoriti običan dan u ugodnu, toplu priču, onda je to miris domaćih muffina. Još kada se u njima spoje zrele banane, malo cimeta i tek jedna zdjela za pripremu, rezultat je desert koji je istovremeno zdraviji od klasičnih kolača, a dovoljno raskošan da zadovolji svaku slatku želju.

Banana muffini savršeni su primjer slastice koja ne zahtijeva kulinarsko iskustvo, a donosi maksimalan učinak. U njima nema kompliciranih koraka ni skupih sastojaka — samo jednostavno miješanje i kratko pečenje. Idealni su za one jutarnje trenutke kada tražimo nešto što će nas oraspoložiti, ali i za popodnevne stanke uz kavu ili čaj.

Dodatni plus? Ovo je jedan od najboljih načina da se iskoriste prezrele banane koje čekaju u kuhinji.

Sastojci:

- 2 zrele banane (zgnječene)

- 2 jaja

- 80 g šećera (ili meda)

- 60 ml ulja ili otopljenog maslaca

- 150 g glatkog brašna

- 1 žličica praška za pecivo

- 1 žličica cimeta

- prstohvat soli

- opcionalno: šaka čokoladnih kapljica, oraha ili borovnica

Priprema:

1. U jednoj zdjeli zgnječite banane vilicom dok ne postanu kašaste.

2. Dodajte jaja, šećer i ulje pa dobro promiješajte.

3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet i sol.

4. Suhe sastojke umiješajte u mokre, tek toliko da se sve poveže. Ako koristite dodatke (čokoladu, orahe, borovnice), umiješajte ih na kraju.

5. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama i raspodijelite smjesu.

6. Pecite 18 do 20 minuta na 180 °C, dok lagano ne porumene.

7. Ohladite ih nekoliko minuta, premda će miris teško spriječiti kušanje još dok su topli.

Ovi muffini odlični su i sljedeći dan, ali rijetko dožive toliko — obično nestanu čim se pojave na stolu. Prilagodite ih svom ukusu dodavanjem orašastih plodova, komadića tamne čokolade ili sezonskog voća, i svaki put imat ćete drugačiju, a opet prepoznatljivu slasticu.

Uživajte u jednostavnosti pripreme i toplini okusa koji podsjeća na domaćinstvo, bez žurbe i pretencioznosti — upravo onako kako treba izgledati mala svakodnevna sreća.

Vaša reakcija na temu