Kad se u zraku počne osjećati miris mandarina, znak je da je stigla jesen – i vrijeme za slastice koje griju dušu. Mirisni rolad s mandarinama savršena je kombinacija mekog, prozračnog biskvita i osvježavajuće kreme koja spaja slatkoću i blagu kiselost ovog omiljenog voća. Jednostavan je za pripremu, a izgleda i miriše kao da je stigao ravno iz slastičarnice.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice tople vode
- 100 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za kremu:
- 250 ml soka od mandarina (svježe iscijeđenog)
- 2 žlice gustina
- 1 žlica šećera
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- korica jedne mandarine (po želji)
Za premaz i ukras:
- nekoliko žlica pekmeza od marelice ili mandarine
- svježi komadići mandarina
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Biskvit:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s prstohvatom soli. U drugoj zdjeli umutite žumanjke, šećer, vanilin šećer i toplu vodu dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka, a zatim dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Smjesu izlijte u lim obložen papirom za pečenje (cca 30x40 cm) i pecite 10–12 minuta na 180°C, dok biskvit ne porumeni.
Odmah nakon pečenja biskvit preokrenite na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu, odstranite papir i pažljivo zarolajte dok je još topao. Ostavite da se ohladi.
2. Krema od mandarina:
U lončiću pomiješajte gustin, šećer i malo soka od mandarina. Dodajte preostali sok i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maknite s vatre, pokrijte folijom da se ne stvori korica i ohladite.
Kad se krema ohladi, lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje i po želji naribanu koricu mandarine.
3. Slaganje rolade:
Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte, premažite tankim slojem pekmeza, a zatim ravnomjerno rasporedite kremu od mandarina. Ponovno zarolajte i omotajte prozirnom folijom. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata da se sve poveže.
4. Posluživanje:
Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i ukrasite svježim kriškama mandarina.
Savjet:
Za dodatnu aromu u kremu možete dodati nekoliko kapi likera od mandarina ili vanilije. Ako volite kontrast tekstura, pospite unutrašnjost rolade nasjeckanim bademima ili pistacijama.
Ovaj mirisni rolad savršen je za poslijepodnevnu kavu, obiteljsko okupljanje ili jednostavno – kao mali slatki podsjetnik da i jesen može biti topla i nježna, baš poput mirisa mandarina.