Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Mrvičasti kolač sa šljivama i pudingom

RECEPT Mrvičasti kolač sa šljivama i pudingom

Lagan za pripremu

Mrvičasti kolač sa šljivama i pudingom iznimno je sočan, zaista divnog okusa, a oko njega nema previše posla, piše Recepttura.

SASTOJCI

Tijesto:

300 g glatkog brašna

150 g šećera

1 vanilin šećer

180 g maslaca

1 jaje

Krema:

1 prašak za puding od vanilije ili s okusom slatkog vrhnja

60 g šećera

500 ml mlijeka

Još je potrebno:

800 g šljiva

3 g cimeta

30 g šećera

UPUTE

Prvo treba skuhati puding.

U posudi pomiješati prašak za puding od vanilije (može i s okusom slatkog vrhnja) sa šećerom i kratko promiješati.

Dodati 6 žlica hladnog mlijeka i dobro izmiješati da nema grudica.

Ostatak mlijeka staviti na štednjak da zakipi.

Kad zakipi maknuti sa strane, uliti razmućenu smjesu i kratko promiješati.

Vratiti na vatru i uz miješanje kuhati da se puding zgusne.

Vrući puding prekriti prozirnom folijom i ostaviti sa strane.

Šljive oprati i posušiti, te im izvaditi koštice i narezati ih na četvrtine.

Slijedi izrada tijesta.

Maslac staviti u posudu na štednjaku, otopiti i ostaviti da se prohladi.

U veću posudu sipati brašno, šećer i vanilin šećer, te uliti prohlađeni maslac.

Na kraju dodati cijelo jaje i rukama umijesiti mrvičasto tijesto.

Kako bi postalo mrvičasto tijesto usitnite prstima i trljajte dlanovima.

Tijesto podijeliti na veći (2/3) i manji dio (1/3).

Protvan dimenzija 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti.

Veći dio tijesta rasporediti prstima po dnu protvana, pa ga lagano utisnuti.

Na to sipati prohlađeni puding i ravnomjerno ga rasporediti.

Po pudingu rasporediti šljive, pa ih posuti šećerom i cimetom.

Manji dio tijesta namrviti preko šljiva.

Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 50 minuta.

Ohlađeni kolač može se posuti šećerom u prahu.

Vaša reakcija na temu