Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Najbolje cimet rolice

RECEPT Najbolje cimet rolice

Miriše cijela kuća

Index donosi recept od kojeg će vam cijela kuća mirisati na cimet. Za pripremu ovih mirisnih, mekanih i slasnih cimet rolica trebat će vam ipak nešto više vremena. Toplo tijesto, nadjev od cimeta i preljev od krem sira dobitna su kombinacija za nadolazeće hladne dane. 

Sastojci

Tijesto

90 ml toplog mlijeka

2¼ žličice suhog kvasca

50 g šećera

1jaje

1žumanjak

60 ml rastopljenog maslaca

380 g glatkog brašna

¾ žličice soli

Nadjev

150 g smeđeg šećera

1 žlica + 1½ žličice mljevenog cimeta

55 g maslaca, sobne temperature

Preljev

110 g krem sira

40 g maslaca, sobne temperature

80 g šećera u prahu

½ žličice ekstrakta vanilije

Priprema

Tijesto

Toplo mlijeko stavite u zdjelu pa u nju dodajte kvasac, šećer, jaje, žumanjak i otopljeni maslac. Pjenjačom miješajte dok se sastojci ne sjedine. Špatulom ili drvenom žlicom umiješajte brašno i sol. Miješajte dok se tijesto ne počne formirati tijesto.

Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite otprilike 8 do 10 minuta. 

Tijesto prebacite u dobro nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči. 

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi na dimenzije pravokutnika. 

Nadjev

U manjoj posudi pomiješajte šećer i cimet. Ravnomjerno rasporedite omekšali maslac po tijestu, a po njemu pospite mješavinu šećera i cimeta. Prstima utrljajte smeđi šećer u maslac. 

Tijesto zarolajte tako da krenete rolati širu stranu, a rubove tijesta dobro zatvorite. Nožem ili koncem izrežite rolice na debljinu od 3 cm. 

Cimet rolice prebacite u nauljeni okrugli kalup, prekrijte folijom i ostavite na toplom 45 minuta. 

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Pecite 20 do 25 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Ostavite da se ohlade dok pripremate nadjev.

Preljev

U zdjelu srednje veličine stavite krem sir, maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijte glatku smjesu. Premažite po cimet rolicama i odmah poslužite. 

Vaša reakcija na temu