Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Lisa Redfern from Pixabay RECEPT Najzdravija pileća juha za tijelo i dušu

RECEPT Najzdravija pileća juha za tijelo i dušu

Topli klasik koji jača imunitet, obnavlja energiju i smiruje organizam

Pileća juha nije samo utjeha u tanjuru – ona je prirodni lijek, nutritivna bomba i savršeni početak zdravog obroka. Stručnjaci je nazivaju prirodnim antibiotikom, jer pomaže u smanjenju upala, olakšava simptome prehlade, jača imunitet i hidrira organizam. Predstavljamo lifestyle recept za najzdraviju verziju ove tradicionalne juhe, idealnu za hladne dane, oporavak ili jednostavno – brigu o sebi.

Zašto je ova juha najzdravija?

Ovaj recept sadrži:

- domaću piletinu iz slobodnog uzgoja

- organsko korjenasto povrće

- đumbir i kurkumu za antiupalni učinak

- svježe začinsko bilje za detoks

- minimalno soli, bez umjetnih dodataka

Savršena je za jačanje imunološkog sustava, poticanje probave i vraćanje energije.

Recept za najzdraviju pileću juhu

Sastojci (za 4 osobe):

- 1 manja domaća kokoš ili 500 g pilećih krilaca/batka s kostima

- 2 mrkve

- 1 peršin (korijen)

- 1 pastrnjak

- 1 manji celer (korijen)

- 1 luk (ne guliti, samo oprati – ljuska daje boju)

- 2 režnja češnjaka

- 3 cm svježeg đumbira

- 1 cm svježe kurkume ili pola žličice u prahu

- list lovora

- veza svježeg peršina

- sol i papar po ukusu

- 2 žlice maslinova ulja ili žlica domaće masti

- 2 – 2,5 litre vode

Po želji za dodatnu hranjivost:

- komadić poriluka

- nekoliko listova blitve ili špinata dodanih na kraju

- žlica zobi ili ječmene kaše

Priprema

1. Piletinu operite i stavite u lonac s hladnom vodom. Zagrijavajte polako.

2. Uklonite pjenu s površine čim se pojavi – ključ za bistru juhu.

3. Dodajte povrće, luk s ljuskom, lovor, đumbir, kurkumu i masnoću.

4. Kuhajte na laganoj vatri 1,5 do 2 sata. Juha treba samo lagano krčkati.

5. Pred kraj posolite i popaprite po ukusu te dodajte nasjeckani peršin.

6. Izvadite meso i povrće, procijedite juhu. Meso iskidajte i vratite u juhu ili poslužite posebno. Povrće možete pojesti ili zgnječiti pa dodati u juhu za gušći oblik.

Kako ju učiniti još zdravijom?

- Dodajte par kapi limuna u tanjur – pomaže apsorpciji željeza.

- Posipajte svježim peršinom ili koprom.

- Umjesto tjestenine koristite zobene pahuljice ili kvinoju.

Kada je najbolje jesti?

- ujutro kao detox napitak

- za ručak kao predjelo

- navečer za umirenje

- kod oporavka od bolesti ili stresa

- nakon fizičke aktivnosti

Poruka za kraj

Najzdravija pileća juha nije samo recept nego ritual brige o sebi. Pripremite je polako, s kvalitetnim sastojcima i bez žurbe – baš kako biste trebali pristupiti i svom zdravlju. Uživajte u njoj toplo, u miru, možda uz dekicu i dobru knjigu. Ponekad wellness započinje u tanjuru.

Vaša reakcija na temu