Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ralph from Pixabay RECEPT Njoki od bundeve

RECEPT Njoki od bundeve

Trebaju vam samo tri sastojka

Stiže jesen, a s njom i cijela paleta finih jela s bundevom. Jedno od njih su i ovi njoki od bundeve, piše Miss Gastro.

Predivna boja bundeve, koja unosi tračak sunca u tmurne dane, izvrsna je za pripremnu raznih jela - od zagrijavajućih juha do slatkih kolača i keksića. Bundeva je izvrsna i za izradu ukusnih njoka. Ove njoke ne samo da izgledaju predivno zbog boje već su i veoma ukusne te hranjive.

Njoki od bundeve - jednostavna izrada

Izrada je jednostavna i stvarno ne oduzima previše vremena. Zato, sljedeći put kad razmišljaš o nabavki kupovnih njoka, radije kupi bundevu i napravi njoke samostalno.

Njoke možeš poslužiti uz neki fini umak ili pesto, a isto tako ih možeš i samo lagano zapeći na maslinovom ulju ili maslacu dodati malo začina, primjerice kadulju i imaš fini obrok gotov u taj čas.

Za izradu ovih njoka najbolje bi bilo da nabaviš muškatnu ili hokaido tikvu. Najjednostavnije je da tikvu odmah ispečeš i žlicom izvadiš pire. No, tikvu možeš narezati na kockice te ju kuhati. Prvi način je možda bolji jer ostane više okusa u samoj tikvi i manje tekućine te će njoki biti mekši.

Sastojci

Pire od bundeve 1,50 šalica

Glatko brašno 100 g

Griz 100 g

Sol 1 prstohvat

Postupak

Pećnicu zagrij na 220°C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.

Tikvu prepolovi i premaži uljem, stavi ju s prerezanom stranom na papir za pečenje i peci 30-45 minuta (ovisno o veličini tikve), odnosno dok tikva nije mekana (isprobaj vilicom).

Odstrani žlicom koštice iz tikve pa žlicom izvadi meso. Zgnječi izvađeno meso vilicom kako bi nastao pire.

Pomiješaj gris, brašno i sol, dodaj pire od tikve. Zamijesi mekano tijesto rukama, prema potrebi dodaj još malo pirea ili pak brašna (ovisno o tome fali li ti tekućine ili je tijesto presuho).

Tijesto podjeli na 4 jednaka dijela i pobrašni podlogu. Svaki dio rukama rastegni u valjak pa izreži male njoke.

U većem loncu zakuhaj veću količinu vode uz dodatak malo soli. Ubaci njoke i kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu. Procijedi njoke.

Zagrij ulje ili maslac na tavi te ubaci njoke i preprži ih sa svih strana kako bi postali hrskavi izvana, a mekani iznutra.

Savjet

Tijesto nemoj previše mijesiti kako ti ne bi postalo žilavo i tvrdo. Možeš napraviti i veću količinu njoka te ih pospremiti u škrinju za kasnije.

Vaša reakcija na temu