Paradižot - svi dobro znaju ovaj okus, miris i, ono najbolje, teksturu! Tradicionalni lagani desert od snijega bjelanjaka kuhanog u mlijeku i kreme od žumanjaka jedan je od omiljenih deserata koje pamtimo, a zašto ga ne biste napravili baš danas?
Pri smišljanju deserata često tražimo neke komplicirane ideje, no svi dobro znaju da se najbolje delicije nalaze upravo u starinskim kuharicama naših baka ili nona.
Zanimljivo je za znati da se u austrijskoj i njemačkoj kuhinji ovaj desert često se naziva 'Schneenockerln' (što znači 'snježne noklice' ili 'snježne knedle'), dok se na engleskom govornom području koristi izraz 'floating island'.
Bilo kako bilo, recept je svuda poprilično jednostavan.
Sastojci
1 l mlijeka
4 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
5 žlica šećera
1-2 paketića vanilin šećera
2 žlice brašna
Prstohvat soli
Po želji čokoladne mrvice ili naribana čokolada za posipanje
Priprema
Bjelanjke umutite sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg, postepeno dodajući 3-4 žlice šećera dok ne dobijete sjajnu i čvrstu pjenu.
U širokom loncu zagrijte mlijeko do vrenja, a zatim smanjite vatru da mlijeko samo lagano kuha.
Žlicom oblikujte veće 'nokle' od snijega i pažljivo ih spuštajte u vruće mlijeko. Kuhajte ih otprilike 1-2 minute sa svake strane, pa ih pažljivo izvadite rešetkastom žlicom.
Iz mlijeka u kojem su se kuhale šnenokle uklonite sitne ostatke bjelanjaka (može se procijediti).
U zdjeli umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i malo mlijeka iz lonca, dobro izmiješajte.
Ulijte smjesu žumanjaka u preostalo mlijeko na laganoj vatri i miješajte dok se krema ne zgusne (par minuta), pazite da ne proključa.
U posudu za posluživanje posložite šnenokle i prelijte kremom. Po želji pospite čokoladnim mrvicama ili naribanom čokoladom.
Poslužite toplo ili ohlađeno, prema želji, piše T-portal.