Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Pekmez od šljiva

RECEPT Pekmez od šljiva

Nema mu premca

Ovom pekmezu nema premca bez obzira odabrali ga za doručak, večeru ili ukusne kolače.

Pekmez smo ovaj puta napravili uz korištenje želirnog šećera koji mu daje nešto manju slatkoću nego kad se radi sa običnim šećerom, a istovremeno fino nježnu i vrlo mazivu konzistenciju, kažu iz Receptture.

Sastojci

3 kg šljiva

1,5 kg želirnog šećera

Upute

Oprati šljive, ocijediti, i obrisati.

Rezati šljive na manje komade i iz svake izvaditi košticu

Kad se nareže pola šljiva, usitniti ih sa štapnim mikserom

Narezati ostatak šljiva i usitniti ih do kraja štapnim mikserom

U usitnjene šljive dodati želirni šećer, uključiti vatru i miješati cijelo vrijeme.

Želirni šećer se može dodavati u šljive u više manjih porcija jer se na taj način brzže i lakše otopi u voću.

Miješati uz stalno zagrijavanje do vrenja.

Prilikom zagrijavanja na površini nastaje pjenica koju treba micati iz posude.

Na samom pakiranju želirnog šećera piše koliko dugo smjesa treba kuhati.

Skuhani vrući pekmez sprema se u oprane i obrisane staklene posudice.

Ne sipati smjesu do vrha u staklenku nego ostaviti da ima malo zraka.

Staklenke zatvoriti poklopcem. Kad se staklenka preokrene na poklopac, vrući zrak će sterilizirati vrh staklenke.

Preokrenute staklenke ostaviti tako 2 dana.

Vaša reakcija na temu