Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com RECEPT Pizza carbonara

RECEPT Pizza carbonara

Zanimljiv spoj

Voliš špagete carbonara? Odlično, jer Miss Gastro za tebe ima jedan novi recept inspiriran ovom neodoljivom talijanskom poslasticom. Riječ je o savršenom zalogaju - pizza carbonara, izvedenici ovog tradicionalnog talijanskog recepta koja objedinjuje najbolje od ovog klasičnog talijanskog jela, ali i hrskave pizze koju mnogi nazivaju omiljenom hranom za utjehu.

Naravno, i spaghetti carbonara ultimativno su comfort food jelo, savršeno kremasto, slano i aromatično, a u ovoj pizza varijanti carbonara je puna kremastog rastopljenog sira, ali i hrskave pancete. Naravno, kako u 'pravu' carbonaru po pravilu ide guanciale, a ne panceta, slobodno ga možeš koristiti (ukoliko ti je dostupan!) i u ovoj pizza varijanti.

Važno je da se jaja na pizzi ne prepeku jer tekući žumanjak tajna je slasnosti ovog jela.

Sastojci

Panceta 120 g

Tijesto za pizzu 450 g

Brašno

Mozzarella 2 šalica

Pecorino romano 0,50 šalica

Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica

Jaje 1 kom

Žumanjak 1 kom

Vlasac 1 žlica

Postupak

Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva, kalup za pečenje stavljat ćeš kad za to dođe vrijeme u donju trećinu pećnice. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga također u donju trećinu pećnice.

Pancetu ubaci u veću tavu i prži na srednjoj temperaturi dok se ne zazlati i postane hrskava, oko 6 minuta. Makni s vatre, prebaci prženu pancetu na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.

Tijesto lagano razvuci po pobrašnjenoj podlozi te oblikuj od njega krug promjera 30-ak centimetara.

Tijesto stavi u pobrašnjeni kalup za pečenje. Pospi mozzarellom i sirom pecorino romano, naravno, ostavi prazan rub. Na sir stavi prženu ohlađenu pancetu i pospi paprom.

Peci dok se rubovi tijesta na napuhnu, ali još uvijek bi trebali ostati blijedi, oko 8 minuta. U međuvremenu, jaje i žumanjak stavi u zdjelicu.

Pažljivo izvadi pizzu iz pećnice i na sredinu pizze stavi jaje i žumanjak. Pomoću vilice pažljivo rasporedi jaje preko cijele pizze, ali pazi da ne razbiješ žumanjke. Vrati u pećnicu i peci dok se bjelanjak ne ispeče (žumanjci bi trebali ostati tekući) – oko 5 minuta.

Vaša reakcija na temu