Ima dana kad ti se nešto peče, ali ti se baš i ne da previše petljati oko pećnice. E pa, upoznaj savršeni recept – domaće pogačice s grčkim jogurtom! Gotove su u manje od sat vremena, zahtijevaju osnovne sastojke koje vjerojatno već imaš, a rezultat su mekani, slojeviti, zlatno-pečeni jastučići koje možeš jesti same, s maslacem, sirom, džemom… ili sve odjednom.
Umjesto kiselog vrhnja ili mlaćenice, koristi se grčki jogurt, što im daje blagu svježinu i savršenu mekoću, piše Miss Gastro.
Slane, slatke, snack, desert... Sve!
Ovo je recept za pogačice s grčkim jogurtom koji doslovno traži da ga prilagodiš svom ukusu. Ako si više na slanoj strani, umiješaj u tijesto naribani sir i malo svježe mljevenog crnog papra – dobit ćeš bogate, aromatične pogačice s teksturom koja podsjeća na gougère (ali bez kompliciranja).
A ako voliš slatkasto-slane kombinacije, možeš u suhe sastojke ubaciti malo šećera, a prije pečenja gornji dio pogačica premazati maslacem i posuti krupnom morskom soli i kristal šećerom – jednostavno neodoljivo! Recept je toliko fleksibilan da se s lakoćom prilagođava sezoni, raspoloženju i sadržaju tvoje smočnice.
Sastojci
Grčki jogurt 0,75 šalica
Brašno 2,50 šalica
Prašak za pecivo 2 žličica
Sol 0,25 žličica
Soda bikarbona 0,75 žličica
Maslac 0,75 šalica
Postupak
Pećnicu postavi na 220 °C i obloži lim papirom za pečenje. U manjoj zdjeli pomiješaj jogurt s 1/3 šalice ledene vode i stavi u hladnjak dok pripremaš ostalo.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Hladni maslac naribaj direktno u zdjelu (koristi krupnu stranu ribeža) i lagano ga umiješaj rukama ili lopaticom kako bi se ravnomjerno rasporedio po brašnu.
Ulij hladnu smjesu jogurta i vode u brašno te lagano sjedini gumenom lopaticom. Ako ti se tijesto čini presuho, dodaj još malo vode, ali kap po kap. Neka ostane malo mrvica, to je u redu.
Istresi tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i nježno ga mijesi nekoliko puta, tek toliko da se poveže. Potapšaj ga ili razvaljaj na debljinu od cca 2 cm. Nareži na 4 dijela.
Posloži sva 4 dijela jedan na drugi, lagano ih pritisni i ponovno razvaljaj. Ponovi taj postupak još tri puta – to će stvoriti one divne prhke slojeve. Zadnji put razvaljaj tijesto na otprilike 1,2 cm debljine.
Kalupom promjera oko 6 cm izreži pogačice, pazeći da ne okrećeš kalup (samo pritisni ravno dolje). Ostatke tijesta možeš ponovno spojiti i rezati dok ne iskoristiš sve.
Pogačice složi na lim i peci 12–14 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave. Ako ih pečeš smrznute, dodaj još 1–2 minute. Nakon pečenja ostavi ih 5 minuta da se malo ohlade prije posluživanja.