Kolač sedmo nebo postoji u nekoliko verzija, a Recepttura ga pravi u varijanti s oblatnama, te okusima čokolade, keksa i kokosa. Ovaj sitni kolač s oblatnama je kao stvoren za razne proslave i praznike.
Sastojci
Biskvit 1:
4 bjelanjka
6 žlica šećera
150 g mljevenog keksa
1 žlica glatkog brašna
1 velika oblatna 27×37 cm
Biskvit 2:
4 bjelanjka
6 žlica šećera
2 žlice glatkog brašna
100 g kokosa
1 velika oblatna 27×37 cm
Krema:
8 žumanjaka
8 žlica šećera
150 g čokolade za kuhanje
200 g maslaca ili margarina sobne temperature
Glazura:
150 g čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
Upute
Razbiti 4 jaja pa odvojiti bjelanjke od žumanjaka (žumanjci idu u kremu).
Mutiti bjelanjke sa šećerom da se dobije čvrsti snijeg.
Dodati brašno i mljeveni keks, pa sjediniti s umućenim bjelanjcima i šećerom.
Protvan od pećnice preokrenuti, pa na nju staviti jedan list oblatne sa širim utorima prema gore.
Preko njega nanijeti umućenu smjesu i dobro izravnati.
Oblatna se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 13 minuta.
Dok se prva kora peče, treba pripremiti smjesu za drugu.
Razbiti preostala jaja i opet razdvojiti bjelanjke od žumanjaka (žumanjci idu u kremu).
Umutiti bjelanjke sa šećerom.
Dodati kokos i glatko brašno, pa zajedno sve sjediniti.
Ovu smjesu namazati preko drugog lista oblatne sa širim utorima prema gore stavljenog na preokrenuti protvan.
Oblatna se peče 11 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Oba biskvita ohladiti na sobnu temperaturu.
Za kremu žumanjke izraditi sa šećerom u pjenastu smjesu, pa smjesu staviti na paru.
Kad voda ispod smjese provrije, kuhati kremu 15 minuta na laganoj vatri uz miješanje.
Nakon 15 minuta maknuti s vatre i dodati natrganu čokoladu za kuhanje.
Sve dobro izmiješati da se čokolada otopi, a onda ostaviti da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu.
Maslac ili margarin sobne temperature izraditi pjenasto mikserom, pa mu po malo dodavati ohlađenu čokoladnu smjesu.
Izraditi kremu mikserom do kraja.
Na protvan od pećnice staviti prvi ohlađeni biskvit (s keksima), pa po njemu razmazati cijelu kremu i lijepo zagladiti.
Kremu poklopiti preokrenutim drugim biskvitom, tako da do kreme bude sloj s kokosom.
Dobro pritisnuti prstima da se gornji biskvit spoji s kremom, a nakon toga i opteretiti s teškim predmetom (npr. knjigom).
Ostaviti kolač na hladnom ili u frižideru preko noći.
Sutradan na pari otopiti čokoladu s uljem i preliti po kolaču. Rasporediti do rubova i malo protresti za ljepši izgled.
Ostaviti kolač opet u frižider da se čokolada stvrdne prije rezanja.