Što može biti bolje od kombinacije svježih jagoda i šlaga?
Samo jedan zalogaj će vas uvjeriti da ste odabrali pravi recept za pripremu deserta, donosi Ordinacija.
Potrebni sastojci za kolač:
280 g brašna
300 grama šećera
2 žličice praška za pecivo
¾ žličice soli
100 ml ulja
7 žutanjaka + 9 bjelanjaka
170 ml mlijeka
½ žlice vinskog praška za pecivo
1 mahuna vanilije, uzeti samo sjemenke + 2 žličice ekstrakta vanilije
Za kremu:
450 g jagoda, očišćenih i narezanih na ploške ili četvrtine
200 g šećera
1 žica soka limuna
500 ml vrhnja za šlag
25 g šećera za ukrašavanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
Pomiješajte brašno, 150 g šećera, sol, prašak za pecivo. Pomiješajte ulje, žutanjke i mlijeko. Sad povežite te dvije smjese. Dodajte brašno.
Bjelanjke izmutite te dodajte vinski prašak i vaniliju. Polako dodajte ostatak šećera. Pomiješajte trećinu bjelanjaka, miješajte te polako dodajte ostatak. Prebacite u prvu smjesu i lagano pomiješajte.
Prebacite smjesu u pobrašnjenu posudu za pečenje te pecite oko 50 minuta. Pustite da se hladi sat vremena.
Pomiješajte u posudi jagode, šećer, sok limuna i stavite na stranu oko jedan sat, povremeno pomiješajte.
Prije nego ćete slagati tortu, napravite šlag sa šećerom u prahu.
Izvadite biskvit iz posude i porežite ga na tri jednaka dijela, i stavite prvi biskvit na posudu za posluživanje te na nju stavite smjesu s jagodama i pokapajte sok koji je ostao, te isto ponovite s drugom korom.
Poklopite biskvitom i ukrasite ga šećerom u prahu.