Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Slatke ili slane palačinke iz pećnice

RECEPT Slatke ili slane palačinke iz pećnice

Jednostavno, a fino

Kada vam proradi želja za slatkim, uvijek možete ispeći palačinke. No ako vam se ne stoji kraj štednjaka, pojednostavite si život pečenjem palačinke iz pećnice koja se jede poput kolača.

Takav specijalitet omiljen je na europskom sjeveru – primjerice Šveđani ih zovu ugnspannkaka, a Amerikanci Dutch baby. Pripremaju se u tavi od lijevanog željeza ili vatrostalnoj posudi koja može izdržati visoke temperature.

U smjesu za palačinke možete dodati i vanilin šećer ili aromu vanilije, ribanu koricu limuna ili naranče za više svježine, sjeckano suho voće i orašaste plodove, kao i začine poput cimeta i kardamoma.

Palačinke iz pećnice mogu se poslužiti na mnogo načina, što ih čini idealnima za doručak, desert ili lagani ručak, piše punkufer.

Trikovi za savršene palačinke iz pećnice

Zagrijte tavu s maslacem u pećnici prije nego što ulijete smjesu kako bi se ravnomjerno ispekle, a smjesa ne bi lijepila. 

Smjesa mora biti glatka pa je pažljivo umutite pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Možete je i izmiksati.

Nemojte otvarati pećnicu tijekom pečenja kako palačinka ne bi splasnula.

Visoka temperatura (oko 225 °C) daje palačinki zlatno-smeđu koricu i pahuljastu unutrašnjost.

Prefini dodaci 

Posipajte palačinku šećerom u prahu, prelijte javorovim sirupom, medom ili čokoladnim preljevom.

Dodajte svježe voće poput jagoda, borovnica ili banana.

Palačinke poslužite sa sladoledom ili kremom od vanilije. 

U slanim kombinacijama poslužite palačinku uz kiselo vrhnje s vlascem, dimljeni losos, kremasti sir ili povrće.

Uz naribani sir, možete dodati i tanko narezani pršut, sjeckani mladi luk ili pesto za intenzivniji okus.

Odličan dodatak slanim palačinkama je slanina koju prethodno popržite na tavi, na kockice narezan topivi sir, kao i začini poput chillija ili kurkume.

Palačinke iz pećnice - sastojci

65 g brašna

240 ml mlijeka

1 srednje veliko jaje

15 g maslaca

prstohvat soli

Palačinke iz pećnice - priprema

Zagrijte pećnicu na 225°C.

Umutite jaje i polovicu mlijeka dok smjesa ne postane glatka bez grudica.

Dodajte ostatak mlijeka i nastavite miješati.

Stavite maslac u tavu koja može u pećnicu ili posudu za pečenje i stavite je u zagrijanu pećnicu.

Kada se maslac otopi, izvadite posudu iz pećnice. Polako ulijte smjesu za palačinke.

Vratite tavu u pećnicu i pecite 25 do 30 minuta ili dok površina ne postane zlatno smeđa. Poslužite palačinku sa šećerom u prahu, svježim voćem ili pekmezom.

Vaša reakcija na temu