Pasta con le sarde je talijanski specijalitet koje se, kao što ime daje naslutiti, priprema sa srdelama. Najbolji okus dobit ćete ako koristite svježu ribu, ali možete upotrijebiti i onu iz konzerve.
Pasta con le sarde potječe sa Sicilije. Riječ je o jelu napravljenom od relativno jednostavnih sastojaka, a koje ima duboki i kompleksni okus.
Uz srdele, u jelo se dodaju i inćuni. Svježinu mu daje komorač u kombinaciji s grožđicama i bijelim vinom, a hrskavost donose krušne mrvice.
Iako možete upotrijebiti bilo koju vrstu tjestenine za ovo jelo, ono se tradicionalno priprema sa špagetima, piše Punkufer.
Sastojci za tjesteninu sa srdelama:
400 g suhih špageta
350 g filetiranih svježih srdela
120 ml bijelog suhog vina
100 g svježeg komorača
45 g grožđica
35 g tostiranih pinjola
35 g krušnih mrvica
4 fileta inćuna iz konzerve
1 luk
½ čajne žličice mljevenih sjemenki komorača
sol i papar po želji
prstohvat šafrana po želji
biljno ulje po želji
Priprema tjestenine sa srdelama:
Zagrijte vino, ubacite u njega grožđice i dodajte šafran (ako ga koristite). Stavite sa strane da se okusi sljube.
U velikom loncu zagrijte vodu za kuhanje tjestenine te je posolite. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
U tavi zagrijte nešto ulja, pa na njemu kratko zapecite mljevene sjemenke komorača. Pirjajte oko 20 sekundi uz stalno miješanje. Dodajte krušne mrvice, promiješajte sve zajedno, posolite i popaprite. Kratko tostirajte krušne mrvice. Izvadite ih iz tave i stavite ih sa strane.
U istoj tavi zagrijte još ulja pa na njemu prepirjajte luk i sitno nasjeckani komorač. Pirjajte oko osam minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Dodajte inćune, promiješajte i pustite da se termički obrađuju par minuta dok se „ne rastope“ u ulju.
Podlijte tavu s vinom i grožđicama. Kuhajte dok alkohol ne ispari.
Dodaje tostirane pinjole i filetirane komadiće nasjeckanih srdala. Pirjajte oko dvije minute.
Dodajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu u tavu, te nešto vode od kuhanja tjestenine. Sve dobro promiješajte.
Poslužite s tositranim krušnim mrvicama.