Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube RECEPT Talijanska tjestenina sa srdelama

RECEPT Talijanska tjestenina sa srdelama

Morate je probati

Pasta con le sarde je talijanski specijalitet koje se, kao što ime daje naslutiti, priprema sa srdelama. Najbolji okus dobit ćete ako koristite svježu ribu, ali možete upotrijebiti i onu iz konzerve.

Pasta con le sarde potječe sa Sicilije. Riječ je o jelu napravljenom od relativno jednostavnih sastojaka, a koje ima duboki i kompleksni okus.

Uz srdele, u jelo se dodaju i inćuni. Svježinu mu daje komorač u kombinaciji s grožđicama i bijelim vinom, a hrskavost donose krušne mrvice.

Iako možete upotrijebiti bilo koju vrstu tjestenine za ovo jelo, ono se tradicionalno priprema sa špagetima, piše Punkufer.

Sastojci za tjesteninu sa srdelama:

400 g suhih špageta

350 g filetiranih svježih srdela

120 ml bijelog suhog vina

100 g svježeg komorača

45 g grožđica

35 g tostiranih pinjola

35 g krušnih mrvica

4 fileta inćuna iz konzerve

1 luk

½ čajne žličice mljevenih sjemenki komorača

sol i papar po želji

prstohvat šafrana po želji

biljno ulje po želji

Priprema tjestenine sa srdelama:

Zagrijte vino, ubacite u njega grožđice i dodajte šafran (ako ga koristite). Stavite sa strane da se okusi sljube.

U velikom loncu zagrijte vodu za kuhanje tjestenine te je posolite. Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

U tavi zagrijte nešto ulja, pa na njemu kratko zapecite mljevene sjemenke komorača. Pirjajte oko 20 sekundi uz stalno miješanje. Dodajte krušne mrvice, promiješajte sve zajedno, posolite i popaprite. Kratko tostirajte krušne mrvice. Izvadite ih iz tave i stavite ih sa strane.

U istoj tavi zagrijte još ulja pa na njemu prepirjajte luk i sitno nasjeckani komorač. Pirjajte oko osam minuta, odnosno dok povrće ne omekša.

Dodajte inćune, promiješajte i pustite da se termički obrađuju par minuta dok se „ne rastope“ u ulju.

Podlijte tavu s vinom i grožđicama. Kuhajte dok alkohol ne ispari.

Dodaje tostirane pinjole i filetirane komadiće nasjeckanih srdala. Pirjajte oko dvije minute.

Dodajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu u tavu, te nešto vode od kuhanja tjestenine. Sve dobro promiješajte.

Poslužite s tositranim krušnim mrvicama.

Vaša reakcija na temu