Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Annette Meyer from Pixabay RECEPT Talijanski keksi koji mirišu na bademe i naranče

RECEPT Talijanski keksi koji mirišu na bademe i naranče

Stvoreni za umakanje

Cantucci ili cantuccini omiljeni su talijanski keksi koji su odavno prošli granice talijanske čizme. Potječu iz Toskane, a osim brašna, šećera i jaja za pripremu će vam trebati i bademi. Zahvaljujući tvrdoj teksturi, idealni su za umakanje u desertno vino, kako se tradicionalno i jedu, piše Punkufer.

Sastojci za cantucce:

250 g prosijanog brašna

185 g šećera

1 žičica praška za pecivo

2 velika jaja

1 žličica ribane korice naranče

1 žličica ekstrakta vanilije

125 g sirovih neoljuštenih badema

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo.

Dodajte jaja, narančinu koricu, ekstrakt vanilije i pomiješajte sve sastojke.

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete lagano ljepljivo, glatko tijesto.

Dodajte bademe i ponovno mijesite dok se dobro ne sjedine.

Podijelite tijesto na dvije polovice i svaku polovicu oblikujte u valjak duljine otprilike 30 cm i širine 5 cm.

Navlažite ruke, tako ćete lakše oblikovati tijesto.

Stavite valjke na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i razmaknite ih. Pecite 30 minuta ili dok ne porumene.

Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite da se hladi 10 minuta. Zatim oštrim, nazubljenim nožem izrežite dijagonalno na kriške od 1,5 cm. Vratite kolačiće na lim i pecite ih 10-15 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na rešetki.

Vaša reakcija na temu