Cantucci ili cantuccini omiljeni su talijanski keksi koji su odavno prošli granice talijanske čizme. Potječu iz Toskane, a osim brašna, šećera i jaja za pripremu će vam trebati i bademi. Zahvaljujući tvrdoj teksturi, idealni su za umakanje u desertno vino, kako se tradicionalno i jedu, piše Punkufer.
Sastojci za cantucce:
250 g prosijanog brašna
185 g šećera
1 žičica praška za pecivo
2 velika jaja
1 žličica ribane korice naranče
1 žličica ekstrakta vanilije
125 g sirovih neoljuštenih badema
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo.
Dodajte jaja, narančinu koricu, ekstrakt vanilije i pomiješajte sve sastojke.
Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete lagano ljepljivo, glatko tijesto.
Dodajte bademe i ponovno mijesite dok se dobro ne sjedine.
Podijelite tijesto na dvije polovice i svaku polovicu oblikujte u valjak duljine otprilike 30 cm i širine 5 cm.
Navlažite ruke, tako ćete lakše oblikovati tijesto.
Stavite valjke na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i razmaknite ih. Pecite 30 minuta ili dok ne porumene.
Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite da se hladi 10 minuta. Zatim oštrim, nazubljenim nožem izrežite dijagonalno na kriške od 1,5 cm. Vratite kolačiće na lim i pecite ih 10-15 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na rešetki.