Tiramisu je jedan od omiljenih deserata ne samo u Italiji, nego i diljem svijeta. Dolazi u nebrojeno mnogo varijanti i izvedenica, a Miss Gastro donosi onu koju priprema Sandra Rončević, autorica bloga 'O slanom & slatkom: O svemu'. Sandra je tradicionalni okus tiramisua spojila s osvježavajućim malinama i tako stvorila savršen desert kojim ćemo dočekati ljeto.
Sastojci:
400 g pakiranje piškota
Umak od malina:
300 g smrznutih malina
2 žlice šećera u prahu
Par kapi soka od limuna
Za kremu:
500 g mascarpone sira
6 jaja
3 žlice šećera u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
Za umakanje piškota:
500 ml hladne kave
35 ml ruma
Za ukrašavanje:
250 g slatkog vrhnja
125 g svježih malina
listići svježe metvice
Priprema:
U manju posudu stavite smrznute maline, dodajte im šećer u prahu i sok od limuna pa kuhajte 8-10 minuta dok se maline skroz ne raspadnu, a sadržaj ugusti. Procijedite kroz gusto cjedilo kako biste odstranili sjemenke i skroz ohladite.
Napravite kremu: u zdjelu stavite mascarpone, dodajte mu 2 žlice šećera u prahu i vaniliju. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, žumanjke dodajte siru pa dobro izmutite mikserom u pjenastu smjesu.
*Žumanjke možete i kratko termički obraditi na pari tako da ih zajedno sa šećerom dobro izradite mikserom iznad posude s vodom koja vrije, potom ih lagano prohladite i onda umiješate u mascarpone.
U drugoj posudi mikserom izmiksajte bjelanjke i žlicu-dvije šećera u prahu u čvrsti snijeg kojeg dodajte u smjesu od jaja i sira, uvijek lagano miješajući špatulom.
Hladnu kavu pomiješajte s rumom pa krenite umakati piškote slažući ih u dva reda, piškote premažite kremom od sira i jaja, žlicom dodajte umak od malina (prošarajte cijelu površinu) pa preko kreme složite novi red piškota umočenih u kavu. Premažite ostatkom kreme od sira i jaja, prekrijte folijom i dobro ohladite (najmanje 8 sati, a najbolje preko noći).
Istucite slatko vrhnje, dodajte mu žlicu šećera u prahu. Slastičarsku vrećicu premažite s malo umaka od malina i napunite vrhnjem pa ukrasite ohlađeni tiramisu. Dodajte i svježe maline i metvicu te dodatno ukrasite kremom od malina.